Sverige byter åsikt
Ulf Kristersson (M) tycker det är "förfärligt" hur invandringsfrågan tystades under Fredrik Reinfeldt.

Kristersson tar avstånd från Reinfeldts "ovett"

Vändningen: "Trams" att inte förhandla med SD

Publicerad 5 juni 2020 kl 09.28

Inrikes. Moderatledaren Ulf Kristersson säger nu att han är villig att budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Det är "trams" att utestänga dem, förklarar han för Expressen. Samtidigt tar han avstånd från hur invandringsfrågan tystades under förre M-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt.

Gilla artikeln på Facebook

Under coronakrisen har även SD-ledaren Jimmie Åkesson bjudits in på statsministerns partiledarmöten.

Redan i början av maj sade Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge att partiet nu fått "respekt" av övriga partier, och att detta skulle hålla i sig även efter kristen.

Han ser ut att få rätt.

Moderatledaren Ulf Kristersson bekräftar nu att han inte vill stänga ute partiet igen. Det är "tramsigt".

– Det här onormala i att just två partier ska hållas utanför alla samtal, det tramset pågick fram till den här krisen. Men om man sitter varje vecka och diskuterar ganska svåra saker för landet och Jimmie, Jonas, Stefan, Ebba och Nyamko pratar med varandra, då går det inte efteråt att komma tillbaka och låtsas som att nu ska två partier vara helt ute i kylan och inte få vara med längre, säger Kristersson i Expressen.

Moderatledaren säger också att han är redo att budgetförhandla med "alla partier i Sveriges riksdag", vilket är en stor skillnad från valet 2018. Då var det helt uteslutet att samverka med Sverigedemokraterna.

Sveriges coronahantering kallar han för en "katastrof" då så många äldre dött. Alla som jobbar med äldre borde testats och besöksförbud på boenden införts tidigare, enligt Kristersson.

Partiledaren berör också invandringen, och tar i princip avstånd från tonläget som rådde under statsminister Fredrik Reinfeldt. Det var rentav ett "förfärligt tonläge", säger han i Expressen och syftar på att dåvarande migrationsministern Tobias Billström blev utskälld och tystad av Reinfeldt när han talade om volymmål inom invandringen. Enligt Kristersson är det uppenbart att många invandrare på kort tid leder till problem.

Ulf Kristersson anser att Billström, som tvingades backa i frågan om antal invandrare, möttes av en "orimlig kaskad av ovett".


Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.