Elsparkarna

Kungen förbjuder elsparkcyklar vid slottet – med "olaglig" skylt

Publicerad 28 oktober 2021 kl 21.21

Inrikes. Kungen har låtit sätta upp förbudsskyltar mot all användning av elsparkcykel utanför slottet, rapporterar tidningen Svensk Dam. Skylten är dock olaglig – om man inte är kung.

Gilla artikeln på Facebook

En ilsket gul skylt, uppsatt av hovet nedanför Lejonbacken, meddelar nu att all elsparkcykeltrafik är förbjuden.

Trafikkontoret i Stockholm säger till Svensk Dam att det är kungen som ansvarar för Lejonbacken såväl när det gäller plogning som sandning och reglering av eventuell trafik.

Något trafikförbud mot elsparkcykel finns enligt trafikkontoret inte på någon annan plats i Stockholm, men i hela Gamla Stan, där slottet ligger, råder totalförbud mot att parkera elsparkcyklar och att framföra dem snabbare än gångtakt.

Förbjudsskylten är inte giltig enligt vägmärkesförordningen, och enligt den lagen kan man rentav dömas till böter om man sätter upp vägmärken som inte följer förordningen – om man inte är kung det vill säga.

Kungen kan inte åtalas för sina gärningar, det framgår av 5 kap. 8 § regeringsformen. Den straffrättsliga immuniteten omfattar både handlingar som utförs i tjänsten och agerande av rent privat natur.

Slottsfogde Erik Kampmann påpekar för DN att det sedan tidigare sitter en så kallad C2-skylt ovanför elsparkskylten. En C2-skylt förbjuder all fordonstrafik, även cykel och elsparkcykel.

– Det är redan förbjudet att använda dem på Lejonbacken. Men vi upplevde att vi behövde förtydliga förbudet eftersom det ändå är så många elsparkcyklar som olovligen åker där, säger han till DN.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ny vänsterregering "öppnar Tysklands dörr på vid gavel"

Liberala planen för kraftigt ökad invandring. Lanserar "paradigmskifte" för ännu extremare politik när Merkel är ute ur leken.0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.