Den nu dömde 37-åringen våldtog kvinnan i timmar på sin säng. Först över ett år efter att han släppts på fri fot kom det fram att han bodde på ett asylboende i Köln.

Kvinna ville hjälpa irakier integreras i Sverige – blev våldtagen i fyra timmar

Publicerad 8 september 2020 kl 19.35

Inrikes. En kvinna i Landskrona bestämde sig för att "av ren godhet" börja umgås med en irakisk man så att han skulle komma in i det svenska samhället. När hon besökte honom i hans lägenhet blev hon kvarhållen och våldtagen fyra gånger i rad under lika många timmar. Efter att ha släppts på fri fot flydde mannen till Tyskland och bodde på asylboende där istället – men nu döms han slutligen till ett kort fängelsestraff.

Gilla artikeln på Facebook

© Interpol

Interpols bild på våldtäksmannen.

© Polisen

Mannen tjatade länge innan kvinnan gick med på att besöka hans lägenhet.

© Polisen

Kvinnan slet delvis av hatthyllan i lägenheten när hon släpades till sängen.

– Hej, jag har i princip blivit utsatt för våldtäkt i fyra timmar, sade den snörvlande kvinnan i sitt larmsamtal till 112 natten till den 1 augusti 2018.

Hon hade lärt känna den idag 37-årige irakiern, som uppehöll sig i Sverige trots att han fått avslag på sin asylansökan, tidigare under sommaren då han tog kontakt med henne medan hon satt på en parkbänk.

Han förklarade att han ville lära sig svenska och få svenska vänner. De blev vänner på Facebook, hade kontakt via Messenger samt träffades en gång på ett café och en gång i samband med Landskronakarnevalen.

Kvinnan förklarade både när de träffades och via Messenger att hon hade en relation med en annan man, men att de kunde vara vänner. Efter mycket tjat gick hon till slut med på att besöka irakiern i hans lägenhet.

"Inte som andra araber"
– Han ville bjuda mig på mat. Jag upplevde honom som lugn och han pratade så lugnt, inte så högt som många andra araber gör. Han var lugn och fin, jag fick inga konstiga vibbar, berättade kvinnan i polisförhör.

En väninna hade dock varnat henne för att hon kunde bli våldtagen. Väninnan berättade också i förhör att kvinnan umgåtts med irakiern "av ren godhet":

– Hon berättade att han hade bjudit hem henne på middag och jag sa direkt, bara han inte våldtar dig. Hon sa att hon skulle sitta beredd med nycklarna vid dörren så att hon kunde sticka om det behövdes, sade väninnan.

Släpades till sängen
Kvinnan kom till irakierns bostad vid 19-tiden den 31 juli 2018 och de åt tillsammans i hans kök. När hon förklarade att det var dags att gå hem höll han fast henne och släpade med sig henne till en säng, medan hon förgäves försökte göra motstånd. Hon rev bland annat nästan ned en hatthylla. Hon skrek och försökte slå sig loss, men han höll fast henne och drog av henne kläderna.

De kommande fyra timmarna blev hon våldtagen gång på gång och irakiern fick utlösning fyra gånger. Efter cirka två timmar lät han henne gå på toaletten medan han höll vakt och inte tillät henne stänga dörren. Sedan fortsatte han att våldta.

Först vid 02-tiden lät han till slut kvinnan lämna lägenheten, och hon hade då bland annat bitmärken runt bröstvårtorna och om halsen. Efter våldtäkten har hon gått på samtal hos en kurator men hon mår fortfarande inte bra. "Hon har tappat tilltron till andra människor och kan känna obehagskänslor när hon hör utländska röster", står det i domen.

Hittades på asylboende i Köln
Irakiern frihetsberövades efter våldtäkten men släpptes nästan direkt på fri fot igen, den 3 augusti, trots att han befann sig illegalt i Sverige och flyktrisken därmed var hög. När han han hade släppts stack han istället till Tyskland och sökte asyl. Han bodde sedan på ett asylboende i Köln.

Mannen efterlystes internationellt av Sverige och i november förra året fick Interpol en träff i sitt register. Det visade sig att araben hade fått sina fingeravtryck tagna fyra gånger under 2019, bland annat i samband med att han illegalt invandrade i Tyskland.

Förra veckan kom till slut domen mot 37-åringen. Han döms till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Med det kontroversiella svenska systemet med så kallad två tredjedelsfrigivning innebär det dock i praktiken ett år och åtta månaders fängelse.

Vägrade lämna Sverige
Irakiern döms även till tio års utvisning. Huruvida den utvisningen kommer att verkställas är dock ytterst oklart. Irak är nämligen ett av de tredje världen-länder som vägrar att ta emot utvisade medborgare som inte väljer att återvända "frivilligt".

Våldtäktsmannen passade likt tiotusentals andra araber på att ta sig illegalt till Sverige under asylkaoset hösten 2015. Han påstod att han var tvungen att fly från Irak eftersom han "hotades av en klan" som en flicka han haft en relation med tillhörde.

Den historien köpte dock inte ens Migrationsverket, som avslog asylansökan januari 2018 och beslutade om att utvisa honom till hemlandet. Beslutet vann sedan laga kraft den 20 februari 2019. Den 3 april 2019 belades irakiern med ett års återreseförbud, eftersom han inte hade lämnat Sverige inom den lagstadgade tidsfristen vid utvisning.


Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.