Kvinnliga akademiker minst produktiva gruppen

Publicerad 9 december 2023 kl 08.07

Vetenskap. En ny svensk studie visar att kvinnliga akademiker är mindre produktiva än manliga från 30 års ålder och över hela den akademiska livscykeln, rapporterar Academic Rights Watch.

Dela artikeln

En rad empiriska studier från olika länder indikerar att kvinnliga forskare är mindre produktiva än manliga men i Sverige har den sortens statistik hittills varit otillgänglig.

Men nu visar en ny studie att situationen är illavarslande även i Sverige. Ytterst handlar det om vad skattebetalarna – som finansierar akademikernas löner – får för sina pengar, menar Academic Rights Watch.

"Frågan är viktig. Om kvinnliga forskare generellt är mindre produktiva än manliga reser det frågetecken kring olika försök att, med hänvisning till jämställdhet, öka andelen kvinnliga forskare på högskolorna", skriver organisationen.

De förklaringar som lagts fram är bl.a. att kvinnor tenderar att värdera andra saker i livet, särskilt när barnen kommer, och att mäns personlighetsdrag statistiskt sett är mer extrema.

Tidigare studier visar att det finns fler högbegåvade och väldigt företagsamma män än vad det finns kvinnor. Det finns också fler underbegåvade män än kvinnor, men enligt Academic Rights Watch kan man utgå från att dessa män inte tar sig in på högskolan.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem

Hittades runt Neptunus och Uranus.. Neptunus har nu 16 kända månar, medan Uranus har 28.0 

"Vittrupsmannens" liv kartlagt

Stenåldersmannen klubbades ihjäl.. "Första gången forskare kunnat kartlägga en persons livshistoria i så stor detalj och i ett så avlägset förflutet."0 

Vetenskap

FN: Global uppvärmning bakom kalla vintern. "Vi har en trend som är väldigt oroväckande."0 

Runkpaus kan ge män sämre erektion. Ny svensk studie.0 Plus

Kultur