Kvinnliga journalister i upprop mot sexuella övergrepp

Publicerad 22 november 2017 kl 07.15

Media. Manliga journalister framställer sig ofta som feminister. Men nu har över 4.000 kvinnor i mediebranschen skrivit på det nya uppropet #deadline – där många vittnar om sexuella övergrepp från manliga kollegors sida.

Gilla artikeln på Facebook

I samband med kampanjen #MeToo har manliga medieprofiler som Fredrik Virtanen och Ehsan Fadakar anklagats för våldtäkt och sexuella övergrepp.

Nu har över 4.000 kvinnliga (och "ickebinära") journalister i Sverige gått med i ett upprop kallat #deadline i protest mot sexuella trakasserier på redaktionerna.

"Vi tänker inte vara tysta längre", står det i uppropet.

"Nu lägger vi skulden där den hör hemma. När vi nu äntligen talat med varandra har vi insett att de övergrepp som vi normaliserat faktiskt är både orimliga och oacceptabla. Att det inte är oss det är fel på. Det är ni som förminskat och trakasserat oss, alla ni som ursäktat dem och låtit oss bära skammen för vår utsatthet. Det är ni som gör fel, inte vi."

Hundratals berättelser har kommit in från kvinnliga journalister.

– De beskriver allt från våldtäkter och att folk har tafsat på dem, till att man blivit kränkt med ord eller skämt som inte alls är skämt. Och det här finns överallt. Det spelar ingen roll om du jobbar på en stor centralredaktion i Stockholm eller en liten redaktion på landsbygden, säger initiativtagaren Johanna Lindqvist till Aftonbladet.

Några exempel
Så här skriver några av kvinnorna:

"Jag blev drogad och våldtagen av två etablerade manliga journalister när jag för tio år sedan var ung frilansande journalist som försökte ta mig in i branschen. Vågade tyvärr inte anmäla. Skammen var större än vad jag upplevde att mitt inflytande var, där och då."

"Jag var nyanställd på en kvällstidning och blev skickad på utlandsjobb tillsammans med en manlig, betydligt äldre, fotograf. När det gick upp för mig att vi skulle dela boende, en lägenhet, blev jag först ängslig, men lugnade sedan ner mig. Vi var ju ute på jobb, allt skulle gå bra, intalade jag mig.

Det började redan första kvällen. Han grep tag i mig, hans händer överallt, hans tunga i mitt öra. Jag fredade mig och sprang ut och gömde mig i mörkret bland buskarna. Jag hörde honom leta efter mig. Ropa. Flera timmar senare smög jag in och la mig på soffan för att försöka sova. Under en hel vecka utsattes jag för hans vidriga närmanden. Det var förfärligt! Jag var både rädd och förbannad på samma gång, men jag vågade inte ringa redaktionen och berätta. När vi kom hem och jag väl berättade så viftades fotografens beteende bort."

"En av mina tidigare chefer har en erkänt dålig kvinnosyn. För ett par år sedan blev han polisanmäld för våldtäkt och olaga frihetsberövande. Förundersökningen lades ner. Kort efter det fick han ett toppjobb på ett stort magasin. Idag är är han chefredaktör för en av Sveriges största tidningar. Jag undrar vad som hade hänt om en kvinna blivit anmäld för ett brott med straffvärde."

"En julfest försökte han kyssa mig och när jag sa att jag inte ville blev han stött och sårad. Därefter på jobbet låtsades han som ingenting men på kvällar och helger började han skicka sms till mig. Först kom en kärleksförklaring där han skrev hur bra och fin jag var, men när jag inte svarade på den kom några timmar senare ett sms med ord som 'din hora', 'du är äcklig', 'jag ska knulla dig gul och blå'. Morgonen därefter kom vanligtvis ett 'förlåt' men efter några dagar upprepade sig allting igen. Ibland på natten skrev han att han körde förbi mitt hus och jag tyckte det var väldigt obehagligt. Sms-trakasserierna fortsatte i månader."


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Media

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0