Ed Yourdon/CC-BY-SA

Kvinnor använder smajlis dubbelt så ofta som män

Publicerad 28 oktober 2012 kl 11.35

Vetenskap.Kvinnor använder så kallade smajlis dubbelt så ofta som män när de sms:ar, visar ny omfattande forskning, skriver Science Daily.

Gilla artikeln på Facebook

Det är ett forskarlag vid Rice Universitet i Houston, Texas, som har analyserat hur kvinnor och män använder sina mobiltelefoner. Genom att låna ut nya telefoner till ett antal försökspersoner som inte visste vad experimentet gick ut på kunde forskarna samla in 124 000 sms för analysering.

– Vi tror att vår studie är den första naturliga och långvariga studien som inhämtar data om användandet av smajlis "i det vilda", säger Philip Kortum, professor i psykologi på Rice och medförfattare till studien.

Studien visar att alla försöksdeltagare använde en smajlis minst en gång, men i det stora hela innehöll bara 4 procent av sms:en minst en smajlis. Försökspersonerna använde 74 olika stycken smajlisar, men glad, väldigt glad och ledsen, :) :D :(, utgjorde 70 procent av det totala antalet skrivna smajlisar.

Det framkommer också att kvinnor använder smajlis dubbelt så ofta som män, vilket bekräftar tidigare studier som visat att kvinnor uttrycker sig mer känslomässigt i icke-verbal kommunikation.

Forskarna poängterar att datan från mobiltelefonerna som samlades in inte innehåll de faktiska meddelandena, utan bara sms:ets längd, antalet smajlisar och vilka typer av dito.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Storbanker manipulerar ned guldpriset under corona. Saboterar metallens status som "säker tillflyktsort".0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus