Asylkaoset
Finansminister Magdalena Andersson (S).

Läcka: Regeringen måste panikspara

Publicerad 26 oktober 2015 kl 14.37

Inrikes. Läckta mejl visar hur paniken växer på finansdepartementet på grund av asylkaoset. Regeringen uppmanas genomföra kraftiga besparingar för att ha råd med den massiva invandringen från tredje världen.

Dela artikeln

Mejlen, som har publicerats på nationalekonomen Tino Sanandajis blogg, skickades ut två dagar innan Migrationsverket presenterade sin senaste prognos, som visar att asylinvandringen till Sverige kommer öka mycket kraftigt i år.

Den 20 oktober skriver finansminister Magdalena Anderssons statssekreterare Max Elger att det ökade antalet asylsökare kommer att leda till "mycket höga kostnader för migration och integration under innevarande och kommande år".

Enligt Elger kommer kostnadsnivåerna vara hanterbara under 2015, men nästa år kommer det att krävas "stora utgiftsminskningar" för att klara invandringen. Meddelandet har gått ut till samtliga statssekreterare och budgetchefer på departementen.

Senare samma dag skickas ett nytt mejl från budgetavdelningens stab där budgetcheferna fick förslag på hur kostnaderna kan minskas. Bland annat föreslås att satsningar som regeringen presenterat i sin budget ska kunna senareläggas för att frigöra pengar till asylverksamheten. Andra förslag är "avveckling av insatser/bidrag/utbetalningar/satsningar" samt "regeländringar".

Departementen har till den 9 november på sig att inkomma med förslag om sparåtgärder till finansdepartementet.

Finansdepartementet har bekräftat för Aftonbladet att de läckta mejlen är äkta. Vänstertidningen skriver att mejlen innehåller "en uppmaning om att dämpa kostnaderna för asylmottagandet". I själva verket handlar det alltså om att dämpa alla andra kostnader för att ha råd med asylmottagandet.


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Konstaterar att svenskarna "byts ut". "Vi genomgår ett experiment som aldrig gjorts tidigare i världshistorien."0 Plus

Mer från Inrikes

Henke Larsson: Jag ser inte mig själv som svensk

"Betraktar mig själv som utlänning".. Har samma inställning trots 106 landskamper för Sverige.0 

Regeländring för invandrare. Hälften av alla som börjar SFI hoppar av idag.0 

Utsatta området tas över av konkursförvaltare. Nu har beslutet klubbats av Stockholms tingsrätt.0 

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur