Asyltrycket på EU har ökat kraftigt i år – något som har fått enskilda medlemsländer att ta till desperata åtgärder. Ungern har meddelat att man tänker frysa den så kallade Dublinförordningen och Österrike har lagt samtliga asylutredningar på is på grund av rekordinflödet.
När EU:s ledare möts i Bryssel i eftermiddag är invandringsfrågan högt upp på agendan.
Enligt ett förslag från EU-kommissionen ska 40.000 av de asylsökare som tar sig till Italien och Grekland via Medelhavet fördelas bland samtliga EU-länder enligt ett särskilt kvotsystem. Planen har stött på hårt motstånd från en lång rad medlemsstater. Samtidigt hotar Italiens regering att inleda en "plan B" som kommer att "skada Europa" ifall förslaget inte blir verklighet.
Expressen intervjuade statsminister Stefan Löfven när han var på väg till toppmötet under eftermiddagen. Han erkände då att invandringen från tredje världen innebär en stor ansträngning, men påstod samtidigt att den behövs för att lösa Sveriges "demografiska problem".
– Det är klart att det är en ansträngning. Men vi saknar flera yrkesgrupper i Sverige med akademisk utbildning. De kommer till Sverige. Det kan vara läkare, specialistläkare, sjuksköterskor, ingenjörer. De kommer till Sverige och vi behöver dem, säger Stefan Löfven till Expressen.