EU-valet 2019
Trygghetsskaparen Stefan Löfven pratar med polis.

Löfven: Mitt parti skapar "trygghet för vanligt folk"

Publicerad 8 februari 2019 kl 17.00

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven laddar inför EU-valet, och det finns en fråga som är viktigare än alla andra: kampen mot nationalismen, förklarade han i sitt EU-tal på fredagen. Löfven hävdar bland annat att Sverigedemokraterna ligger bakom "attacker mot medier och meningsmotståndare".

Gilla artikeln på Facebook

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet och Stefan Löfven vet vad som måste göras, tror han i varje fall: nationalismens "gift" ska stoppas.

– Det är mycket som står på spel.‬ Runt om i Europa försöker högerextremister nu gå samman för att än en gång släppa lös extremnationalismen på vår kontinent och piska upp hat mot dem som de pekar ut som främlingar och oliktänkande. De har lyckats förut. Men de ska aldrig få lyckas igen, säger han idag.

Löfven påpekar att "extremhögern" i slutet av 1990-talet hade ett dussintal representanter i Europaparlamentet, mot över hundra idag. Och de kan bli ännu fler när EU-valet är över i vår.

– I Polen har man gett sig på det oberoende rättsväsendet. I Ungern begränsar man friheten för medierna och akademin, och lägger en särskild skatt på dem som är positiva till invandrare. I Sverige står sverigedemokrater i riksdagens talarstol, hyllar den här utvecklingen och gör egna attacker mot medier och meningsmotståndare, dundrar den svenske statsministern på fredagen.

– Högerextremismen kan bara hitta sin grogrund och sprida sitt gift i samhällen som är svaga och där klyftorna växer. För oss socialdemokrater handlar EU-valet om trygghet för vanligt folk. Vi går till val på att fler ska komma i arbete och vi ska fortsätta kampen mot lönedumpning. I Sverige ska svenska villkor gälla och ingen ska utnyttjas på arbetsmarknaden, fortsätter han.

Men det finns också en annan fråga som är extremt viktig, helt avgörande, menar han: klimatet. Det är ett "akut" problem, hävdar statsministern och förklarar att han nu tänker arbeta för att "hela världen" ska följa samma klimatpolitik som Sverige gör.

– Världen står inför ett omfattande och akut klimathot. Hur vi hanterar det kommer att avgöra våra barns framtid. Det här är därför kanske den största trygghetsfrågan av alla. Sverige driver en ambitiös miljö- och klimatpolitik. Vi måste klara av konststycken att både höja våra egna mål, och få hela Europa – och i förlängningen hela världen – att nå dem tillsammans med oss, säger Löfven.

– Här kommer den politiska striden att stå när vi går och röstar i maj. Det är genom ett starkare samhälle som vi försvarar demokratin och bekämpar polarisering, splittring och extremism, avslutar han.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Över 100 ungdomar erkände snatteri

Butiken erbjöd "snatteriamnesti".. Då dök en efter en upp och betalade för varorna de stulit.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0