EU-valet 2019
Trygghetsskaparen Stefan Löfven pratar med polis.

Löfven: Mitt parti skapar "trygghet för vanligt folk"

Publicerad 8 februari 2019 kl 17.00

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven laddar inför EU-valet, och det finns en fråga som är viktigare än alla andra: kampen mot nationalismen, förklarade han i sitt EU-tal på fredagen. Löfven hävdar bland annat att Sverigedemokraterna ligger bakom "attacker mot medier och meningsmotståndare".

Gilla artikeln på Facebook

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet och Stefan Löfven vet vad som måste göras, tror han i varje fall: nationalismens "gift" ska stoppas.

– Det är mycket som står på spel.‬ Runt om i Europa försöker högerextremister nu gå samman för att än en gång släppa lös extremnationalismen på vår kontinent och piska upp hat mot dem som de pekar ut som främlingar och oliktänkande. De har lyckats förut. Men de ska aldrig få lyckas igen, säger han idag.

Löfven påpekar att "extremhögern" i slutet av 1990-talet hade ett dussintal representanter i Europaparlamentet, mot över hundra idag. Och de kan bli ännu fler när EU-valet är över i vår.

– I Polen har man gett sig på det oberoende rättsväsendet. I Ungern begränsar man friheten för medierna och akademin, och lägger en särskild skatt på dem som är positiva till invandrare. I Sverige står sverigedemokrater i riksdagens talarstol, hyllar den här utvecklingen och gör egna attacker mot medier och meningsmotståndare, dundrar den svenske statsministern på fredagen.

– Högerextremismen kan bara hitta sin grogrund och sprida sitt gift i samhällen som är svaga och där klyftorna växer. För oss socialdemokrater handlar EU-valet om trygghet för vanligt folk. Vi går till val på att fler ska komma i arbete och vi ska fortsätta kampen mot lönedumpning. I Sverige ska svenska villkor gälla och ingen ska utnyttjas på arbetsmarknaden, fortsätter han.

Men det finns också en annan fråga som är extremt viktig, helt avgörande, menar han: klimatet. Det är ett "akut" problem, hävdar statsministern och förklarar att han nu tänker arbeta för att "hela världen" ska följa samma klimatpolitik som Sverige gör.

– Världen står inför ett omfattande och akut klimathot. Hur vi hanterar det kommer att avgöra våra barns framtid. Det här är därför kanske den största trygghetsfrågan av alla. Sverige driver en ambitiös miljö- och klimatpolitik. Vi måste klara av konststycken att både höja våra egna mål, och få hela Europa – och i förlängningen hela världen – att nå dem tillsammans med oss, säger Löfven.

– Här kommer den politiska striden att stå när vi går och röstar i maj. Det är genom ett starkare samhälle som vi försvarar demokratin och bekämpar polarisering, splittring och extremism, avslutar han.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Inrikes

"Ovanligt att politiker döms för mutbrott"

Efter domen mot S-toppen.. "Vi har inte har så många domar med politiker inblandade."0 

SKANDALBILDERNA: Här äter SR-kvinnans islamistpojkvän middag med SD-topp

Diskuterade "muslimhat" och "sökte dialog".. Passade på att såga alternativmedier: "Många är dåliga på källkritik".0 Plus

Korankvinnan och tolv andra åtalas för upplopp

Ännu en rättegång efter muslimkravallerna i Malmö.. "Om ni inte vill ha islam, varför tog ni hit oss, era fähundar?"0 

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus