Assistansfusket
Faksimil: Fria Tider/Cc-By

Milda straff för arabisk bidragsbluff

Publicerad 9 februari 2012 kl 16.16

Inrikes.16 månaders fängelse. Det blev straffet för den 43-årige arabiske man som med hjälp av sitt företag Charkas Assistans blåste skattebetalarna på över 60 miljoner kronor i ett stort bedrägeri med assistensersättningar.

Gilla artikeln på Facebook

Den 43-årige nybyggaren Hassan Charkas satte i system att betala invandrarfamiljer för att lura Försäkringskassan. I sitt bolag Charkas Assistans anställde han hundratals personliga assistenter, ofta föräldrar till simulerande barn, som fick ersättning från skattebetalarna trots att barnen varken varit handikappade eller någon av föräldrarna arbetat som personliga assistenter.

Enligt Dagens Nyheter rörde det sig i samtliga fall om invandrarfamiljer. Av namnen i åtalet framgår att det i de flesta fall rör sig om kristna araber från Mellanöstern.

Hassan Charkas hjälpte bland annat en 32-åring irakier i Halmstad, den så kallade Kaninmannen, att få ut miljoner för en spelad cp-skada.

En annan invandrarfamilj med tre påstått handikappade barn ska ha fått ut en halv miljon kronor i månaden. I ett annat fall har ett par kvitterat ut 220.000 kronor var för skötsel av en utvecklingsstörd invandrare, fast den anställde "assistenten" samma tider jobbade på en pizzeria.

Samtidigt som bedrägerierna pågick hyllades Hassan Charkas och hans bolag i svensk vänsterpress. I ett reportage med rubriken "Pizzabagaren som satsade på en ny karriär" skriver Smålandspostens journalist Robert Owen okritiskt om hur den 43-årige araben har en beundransvärd kämpaglöd när det gäller att kräva ut bidrag från skattebetalarna:

"Kommunerna och försäkringskassan gör tolkningar bland gränsfall där de tycker att mycket assistans kan gå under föräldrarnas ansvar, säger Hassan. Det är då han går i gång, kontaktar myndigheterna, motargumenterar, förhandlar, och överklagar om det verkar kunna löna sig", skrev Smålandsposten lyriskt i sin vänsterartikel.

Nu döms Hassan Charkas av Halmstads tingsrätt för grovt bidragsbrott och bokföringsbrott till 16 månaders fängelsestraff. Förutom det korta fängelsestraffet, som beräknas bli runt 8 månader i praktiken, beläggs han med näringsförbud i tre år.

Rätten ogillade åtalet mot 7 av de totalt 14 araber som varit inblandade i assistansbolaget. Sex av araberna döms till villkorlig dom och samhällstjänst eller böter. Därmed är det alltså bara den 43-årige huvudmannen som får sitta bakom galler. Ingen av de dömda ska heller utvisas från Sverige.

Varför straffet stannade vid 16 månaders fängelse är oklart, i synnerhet då Hassan Charkas undanhållit hela 60 miljoner kronor från beskattning. Pengar som han samtidigt döms för att ha lurat sig till genom bidragsbrott. Etniska svenskar, som driver riktiga företag i den privata sektorn, kan sällan räkna med en lika mild behandling. Slarv med bokföringen i bolag som omsätter runt 1 miljon kronor leder ofta till tre års fängelse eller mer.

Enligt Aftonbladet låg Hassan Charkas omsättning på 153 miljoner kronor 2010. Samtidigt är pärmarna med bolagets bokföring "spårlöst försvunna", skriver tidningen.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.