Assistansfusket

Åklagare om klanernas välfärdsfusk: "50 procent av all utbetald ersättning"

Publicerad 28 september 2020 kl 10.10

Inrikes. Utländska klaners organiserade välfärdsfusk för att komma åt svenska skattepengar är enormt, skriver åklagare Björn Rosenlöf på Expressen Debatt. Bara assistansfusket är troligen minst 50 procent av alla utbetalningar.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i Expressen som åklagare Björn Rosenlöf skriver om att klanernas ekonomiska brottslighet i Sverige hotar hela helvärlden.

Vålds- och knarkbrotten i landet är bara det illa, påpekar han. Men ännu fler klaner fokuserar på ekobrott och det kan sänka samhällsekonomin.

Han är förvånad att klanernas existens inte börjat diskuteras förrän än. Rosenlöf har i sitt yrke som åklagare sett hur klanerna utnyttjat det svenska välfärdssystemet ända sedan 2003.

"Jag har under åren sett hur vanligt det är att olika familjekonstellationer, som vi kan kalla klaner, tillskansar sig allmänna medel genom organiserad ekonomisk brottslighet. Det är ingen nyhet", skriver han i sin debattartikel.

Men det är bara en bråkdel av brotten som utreds.

Särskilt vanligt är fusket inom assistansbranschen, som han själv lett utredningar om.

Det finns företag som i princip bara går ut på att fuska, och som omsätter tiotals miljoner kronor. Ett sådant bolag, som enligt Rosenlöf drevs av en utländsk släkt, omsatte 80 miljoner på ett år. Brukarna och deras assistenter kunde samtidigt vistas länge i sina ursprungsländer.

Totalt handlar bedrägeriet om gigantiska summor, som finansieras av svenskarnas skattepengar.

"Efter mina diskussioner med Försäkringskassan, och med beaktande av vad jag själv upplevt som åklagare, skulle jag bli mycket förvånad om fusket understiger 50 procent av all utbetald assistansersättning", skriver han på expressen.se.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0