Assistansfusket

Assistansfuskare åtalas inte – åklagaren: "För dyrt"

Publicerad 28 januari 2020 kl 18.30

Lag & Rätt. Åklagaren väljer nu att "droppa" ett åtal mot två personer som påstått sig jobba som personliga assistenter åt en man som lurade staten på 15 miljoner kronor, uppger TT.

Gilla artikeln på Facebook

Det är en åklagare i Örebro som nu väljer att inte åtala två misstänkta personer på grund av att processen väntas bli kostsam.

Fallet handlar i grunden om en 48-årig man som misstänks ha lurat till sig över 15 miljoner från Försäkringskassan genom att fejka en neurologisk sjukdom.

Huvudmannen kommer åtalas för brott. Däremot "droppar" åklagaren åtalet mot de två personer som påstått sig ha jobbat som personliga assistenter åt mannen.

Ett åtal skulle kosta cirka en miljon kronor, medan de båda personerna bara väntas få villkorlig dom. Straffvärdet anses inte väga upp kostnaderna, även om de troligen skulle ha dömts.

Åklagarens beslut har stöd i lagen.

"En förundersökning får vidare läggas ned om fortsatt utredning skulle kräva kostnader som inte står i rimligt förhållande till sakens betydelse och det dessutom kan antas att brottets straffvärde inte överstiger fängelse i tre månader", står det i rättegångsbalken.

Men Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, anser att ett sådant beslut kan skada allmänhetens förtroende för rättsväsendet, särskilt när det gäller ett så känsligt och uppmärksammat ämne som fusk med assistansersättning.

– Det blir ett förtroendeproblem i grunden för åklagarmyndigheten och för andra rättsvårdande myndigheter, säger han till TT.

Samhällsnytt hart tidigare rapporterat att den tilltalade huvudmannen är en invandrare från Iran. Fusket ska ha pågått i nio år.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0