Regeldjungeln i sexlivet
Statsminister Stefan Löfven (S) presenterade den nya lagen på söndagen.

Lagen kriminaliserar vanligt sex

Publicerad 18 december 2017 kl 03.11

Inrikes. Man behöver inte vara särskilt oaktsam för att dömas för Stefan Löfvens nya brott "oaktsam våldtäkt". Den nya straffbestämmelsen innehåller flera fallgropar som gör det möjligt att döma män för våldtäkt även om de inhämtat det nödvändiga tillståndet från sin partner innan samlaget inleddes, varnar juridiska experter.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Advokatsamfundet, som är expert i regeringens utredning och som har reserverat sig mot lagförslaget, är en man skyldig att inhämta tillstånd från kvinnan inför varje "nytt moment" under sexakten. Men denna del av lagen kommer många män att missa, befarar Advokatsamfundet, och då kan de dömas för våldtäkt till upp till fyra års fängelse.

"Frivillighet ska inhämtas inför varje nytt moment eller skede i den sexuella handlingen. Vad som är ett nytt moment framgår dock inte av betänkandet och är oklart", skriver förbundets ordförande Anne Ramberg i remissvaret till regeringen och fortsätter:

"Denna rättsosäkerhet innebär att en person kan riskera ett långvarigt fängelsestraff för att han eller hon inte har förstått att det skett en övergång till ett nytt moment."

Uttryckligt tillstånd krävs
Enligt den nya lagen ska tillståndet att genomföra en sexuell handling inhämtas "genom ord eller handling" som visar att det sker frivilligt från kvinnans sida. Men i praktiken kommer det att krävas ett uttryckligt samtyckesavtal inför varje ny sexuell handling.

"Enligt Advokatsamfundets uppfattning kommer det ändå genom förslaget att bli nödvändigt för en part att muntligen fråga efter frivillighet för att inte riskera att göra sig skyldig till brott. Om denne i stället påbörjar en sexuell handling i avsikt att den andra parten genom sitt agerande ska uttrycka att det sker frivilligt, finns med nuvarande förslag en uppenbar risk för att vederbörande gör sig skyldig till i vart fall ett försöksbrott", konstaterar Advokatsamfundet.

Lätt att åka dit
Den nya lagen innebär alltså att en man som inleder ett samlag genom att först fråga om lov och därefter utför oralsex för att sedan genomföra ett samlag med en kvinna gör sig skyldig till våldtäkt, även om kvinnan inte protesterar. Enligt den nya lagen ska han nämligen dömas för våldtäkt om han inte avbryter sexakten och uttryckligen frågar om lov en andra gång innan han övergår från att ge oralsex till att ha samlag.

Och det här strider mot hur svenskar normalt har sex, varnar Advokatsamfundet. Den verklighets­främmande bestämmelsen kommer därför att definiera normala fall av sexuellt umgänge som straffbara våldtäktsförsök.

"Med tanke på att sexuellt umgänge normalt präglas av en ömsesidig kommunikation genom handlingar och inte genom ord, riskerar förslaget vara alltför teoretiskt utformat och sakna erforderlig förankring i verkligheten", konstaterar samfundets ordförande Anne Ramberg.

"Ja... eh.. jo..."
Justitieminister Morgan Johansson (S) kunde själv inte svara på hur en man egentligen ska inhämta ett samtycke för att slippa åtalas, när han fick frågan i TT:s webbtv på söndagen.

– Ja... det är ju... eh... det får... det ska... det är klart att det ska ju... måste ju... bedömas från fall.. eller i själva situationen och det är ju den – en – sån sak som domstolen ska reda ut, svarade justitieministern i TT:s webbtv.

Lagen träder i kraft den 1 juli 2018.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0