Stockholms tingsrätt friar alla åtalade i Allra-härvan idag.

Lagligt blåsa 130.000 pensionärer – Allra-skojarna Ernstberger och Rothman frias av Stockholms tingsrätt

Publicerad 31 januari 2020 kl 14.21

Lag & Rätt. När Allra köpte "värdepapper" för 430 miljoner av pensionsspararnas pengar gick 170 miljoner kronor i "provision" till Allra-höjdarnas Dubai-registrerade mäklare Oak Capital, varav hälften betalades ut till höjdarna själva som en muta. Helt lagligt, menar Stockholms tingsrätt, som nu friar huvudmännen Alexander Ernstberger och David Persson Rothman på alla åtalspunkter.

Gilla artikeln på Facebook

Pengarna som duon blåste 130.000 pensionssparare på gick bland annat till Ernstberger och Rothmans lyxliv med Ferraribilar, hus i 50-miljonersklassen och en egen helikopter, skriver Aftonbladet.

En del av pengarna gick även till ersättning för ett målvaktsuppdrag som Sveriges tidigare justitieminister Thomas Bodström (S) hade i bolaget. Bodström satt under en längre period i styrelsen för Allra utan att – hävdade han i efterhand – ha någon som helst insyn i bolagets kontroversiella verksamhet.

I samband med åtalet mot Allras huvudmän stoppade regeringen utnämningen av Bodström till landshövding, men där slutar tråkigheterna för Allras huvudmän om Stockholms tingsrätts dom står sig.

Enligt åtalet lade Allra-topparna beslag på totalt 137 miljoner kronor från pensionsspararna som de inte hade rätt till, när de fick tillbaka hälften av den skyhöga "provisionen" från det Dubai-registrerade bolaget som en muta.

Åtalet byggde på att köpet via Dubai skett till överpris, ett överpris som alltså delades mellan Dubaibolaget och Allras huvudmän i hemlighet, men enligt tingsrätten är det ”inte är bevisat att arvodet var för högt i förhållande till värdepappersköpets art och omfattning”.

De totalt fyra åtalade höjdarna frias därför för anklagelser om grovt mutbrott, tagande av muta samt grov trolöshet mot huvudman, på samtliga punkter.

Tingsrätten avstår dock i flera delar från att förklara skälen till den friande domen, vilket egentligen inte är tillåtet för en domstol. Bland annat handlade en tvistefråga om hur provisionspengarna från Dubai återkom till Allras ägare, nämligen att Dubai-bolaget köpte aktier av dem till ett kraftigt överpris.

Under rättegången lyfte Hertz fram att båda överpris­affärerna hörde samman och att detta styrkte ett mutbrott. Men tingsrätten har valt att inte förklara hur man bedömt den här frågan, utan nöjer sig bara med att konstatera att det blir en friande dom.

Åklagaren Thomas Hertz är, som man skulle kunna förvänta sig, inte helt nöjd med utfallet i tingsrätten, och har redan bestämt sig för att överklaga.

– Tingsrätten har bedömt att en förvaltare får betala 40 procent av det investerade beloppet i ett värdepappersköp i provision och att detta inte utgör ett överpris. Det borde inte ha blivit en tvistefråga, konstaterar han i en intervju med SvD Näringsliv.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.