Laholm köper lyxvilla åt illegala invandrare

Publicerad 30 augusti 2012 kl 16.01

Inrikes.Åtta unga illegala invandrare, så kallade ensamkommande flyktingbarn, är på väg till Laholm. För att kunna husera dem köper kommunen nu en av ortens mest exklusiva fastigheter - ett privat mansion - för 8,5 miljoner kronor. Allt betalas med skattemedel, samtidigt som det råder stor bostadsbrist i kommunen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är fastigheten Lilla Tjärby 1:29 vid Fridhemsvägen som snart kommer att göras om till boende för unga illegala invandrare. Under tisdagskvällen klubbades beslutet igenom av kommunfullmäktige. I priset på 8,5 miljoner kronor avser 4,75 miljoner kronor själva fastigheten, 3,5 miljoner kronor ombyggnadskostnader och 250 000 kronor ersättning för diverse exklusiva möbler och inventarier.

Fastigheten är något så ovanligt som ett nybyggt svenskt mansion avsett att användas som privatbostad. Huvudbyggnaden har över 300 kvadratmeter bostadsyta.

"Välkommen till denna extraordinära och välhållna villa med generösa ytor", skriver mäklaren i sin numera nedtagna bostadsannons. Av annonsen framgår även att fastigheten, som sägs vara avsedd för "den stora familjen", är utrustad med "ett underbart kök med vedspis och köksö", en "härlig altan med utsikt över den lummiga trädgården" och en "separat lägenhet om ca 218 kvm med nyrenoverat kök och badrum".

Även den exklusiva franska trädgården imponerar. Fastigheten erbjuder en tomtarea på 6 000 kvaderatmeter där vackra och välvårdade växter och träd avlöses med stenbelagda gångar, rabatter, en stensatt uteplats och en annan, extra, uteplats med marmorklinker.

Spa och marmorgolv
Huset har två våningar samt källare. På första våningen finns ett exklusivt vardagsrum med fin stavparkett och en stor klädkammare med klinkerbelagt golv. Mäklaren skriver hur sovrummet är stort och rymligt och med tegelgolv, gott om garderober och ett trevligt burspråk som ger goda ljusinsläpp. "Från sovrummet nås en korridor/kontor som leder ut till ett rum som har förberetts för spa", fortsätter mäklaren. "Vidare nås även den luftiga finentrén som är belagd med marmorgolv och tar oss vidare till ovanvåningen."

Enligt Laholms Tidning rådde det fullständig enighet bland de etablerade partierna om att köpa in lyxbostaden och göra om den till boende för illegala invandrare. Endast Sverigedemokraterna reserverade sig.

Bostadsbrist i kommunen
Samtidigt som kommunen satsar stora pengar på lyxhus åt illegala invandrare får svenska ungdomar stå utan bostäder. Kommunen tycker trots detta att det finns för många lägenheter i bostadsbolaget och beslutade i oktober förra året i enlighet med nya EU-regler att till och med höja hyrorna.

- Var ska unga människor i Laholm bo, frågade flera talare på ett möte rapporterar Skånskan.

- Själv söker jag lägenhet men här finns inget, min bror tvingades flytta till Halmstad för att få bostad, säger en annan.

Det råder bostadsbrist i samtliga delar av Laholm, enligt Hem&Hyra.

Skattefinansierade körkort till invandrare
Laholms politiker fick mycket uppmärksamhet i februari förra året när Fria Tider skrev om hur kommunen erbjöd skatte­subventionerade körkort till nyanlända invandrare. Efter Fria Tiders artikel inleddes ett uppror på nätet och Laholms kommun blev nedringda av arga svenskar från hela landet som uttryckte sin avsky mot hur politikerna använde deras skattepengar. På den sociala nätverkssajten Facebook startades en protestgrupp med namnet "NEJ till gratis körkort och alla andra särrättigheter för invandrare" där idag nästan 40 000 svenskar gått med.

Bland invandrarna var dock satsningen mycket populär.

– Det är helt fantastiskt, sade en glad Mohammed Fattah, när han just hade fått sitt körkort betalt av de svenska skattebetalarna.

Kommunen fick förtur
Vid köpet av fastigheten i Lilla Tjärby fanns ett antal andra intressenter som också ville köpa den exklusiva fastigheten. Men när kommunen lagt sitt bud ska mäklaren ha valt att avsluta affären i förtid, och helt köra över de icke-skattefinansierade intressenterna. En företagare har nu vänt sig till Sverigedemokraterna i Laholm och sagt sig ha blivit förd bakom ljuset, både av kommunen och mäklaren som gjort det omöjligt att för andra än kommunen att inom rimlig tid ge motbud.

"Denne företagare som kontaktade oss berättade att när kommunen hade lämnat sitt bud, så fick övriga enbart 20 min på sig att lämna ett motbud. Det finns aldrig någon möjlighet att kunna göra detta under sådana omständigheter då vanligt folk har banker mm att ta hänsyn till", skriver Gejbert Strömdahl (SD) i på den lokala partiavdelningens hemsida.

Kommunens beteende visar att man varit ovanligt ivrig att genomför affären. Kanske för att man ser det som en integrations­politisk framgång att man nu lyckas kulturberika ett tidigare helsvenskt övre medelklassområde.

"Drygt en kilometer norr om Laholm ligger Lilla Tjärby som är ett barnvänligt litet villasamhälle", skriver mäklaren i sin annons och fortsätter: "Det lugna samhället kan uppfattas som en förort till Laholm". Huruvida "lugnt" och "barnvänligt" kommer att vara en korrekt beskrivning av Lilla Tjärby även i framtiden återstår att se. Att området kommer att "uppfattas som en förort" torde det dock inte råda några större tvivel om.

Kommunstyrelsens ordförande Thomas Jonsson har inte gått att nå för en kommentar.

 Artikeln är uppdaterad.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tre döda i tågolycka i Skottland

Sex till sjukhus. Jordskred tros ligga bakom svåra tågolyckan.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0