Fallet Julian Assange
Julian Assange.

Läkare: Storbritannien torterar Assange

Publicerad 18 februari 2020 kl 03.10

Utrikes. Den behandling som Wikileaks-grundaren Julian Assange utsätts för i brittiskt fängelse utgör tortyr. Det skriver hundra läkare och psykologer från 18 olika länder i ett öppet som publiceras i The Lancet.

Gilla artikeln på Facebook

"Vi fördömer tortyren av Assange. Vi fördömer förnekandet av hans grundläggande rätt till lämplig sjukvård", skriver läkarna i brevet enligt SVT Nyheter.

Julian Assange greps i april förra året av brittisk efter att ha tillbringat knappt sju år på Ecuadors ambassad i London. Där höll han sig gömd för att undvika att utlämnas till Sverige, där han anklagades för sexbrott mot två kvinnliga feminister.

Wikiliaks-grundaren fruktade att Sverige i sin tur skulle lämna ut honom till USA, där han riskerar att dömas till 175 års fängelse.

I Storbritannien avtjänar Julian Assange nu ett nästan ett år långt fängelsestraff för brott mot borgensreglerna. Läkare har tidigare varnat för att Assanges hälsa är så dålig att han riskerar att dö i fängelset. Förra året flyttades han tillfälligt till en vårdavdelning.

Storbritannien och USA kommer nästa vecka att inleda förhandlingar om en eventuell utlämning av Assange, skriver SVT.


Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0