Alexander Edbom syntes i "Kalla faktas" reportage om SD:s "trollfabrik". Han uppger nu att han ska stämma Expressen för grovt förtal.

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Publicerad 29 maj 2024 kl 18.44

Inrikes. Alexander Edbom lämnar sitt jobb på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning efter att Expressen hängt ut honom för att ha "hyllat Putin och spridit Kremlvänlig propaganda". För att stödja denna tes har Expressen bland annat tagit skämtinlägg ur sitt sammanhang.

Dela artikeln

"Så stökigt i Ukraina just nu, varför backar inte deras arméer för att deeskalera lite? :/"

Så twittrade Alexander Edbom, anställd på SD:s kommunikationsavdelning, år 2022 som en satirisk kommentar till korankravallerna som då skakade Sverige. Då valde nämligen polisen på flera håll att "deeskalera" situationen genom att backa undan från upploppsmakarna.

Nu används kommentaren av Expressens David Baas som belägg för att Edbom sprider "rysk propaganda".

Baas nämner i sin artikel på onsdagen också att Alexander Edbom för cirka tio år sedan skrev kritiska kommentarer om Nato och den då nya regimen i Ukraina. Edbom konstaterade då också att det inte fanns något rimligt alternativ till Putin och att det skulle bli kaos i Ryssland utan honom och hans parti. Dessutom ska Edbom vid denna tid ha länkat till artiklar i RT och Sputnik, enligt Expressen.

Edbom, som själv är född i Ryssland, har nu slutat hos SD.

– Han har sagt upp sig och arbetar inte längre kvar hos oss, säger Oskar Cavalli-Björkman, presschef på SD, till Expressen.

Stämmer Expressen
Till Samnytt säger Alexander Edbom att han kommer att stämma Expressen för förtal.

– Ja, jag vill att det här ska få konsekvenser. De ska inte bara kunna ljuga överallt, säger han.

Om inläggen han skrev för cirka tio år sedan säger han:

– Jag var icke-politisk då och jobbade med något helt annat. Jag var inte intresserad av politik då egentligen, berättar Alexander Edbom för Samnytt.

David Baas har inte svarat på förfrågningar om kommentarer, enligt Samnytt.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.