Näthatsgranskaren och Lamotte

Lamotte vill krossa Åberg i domstolen: "Ska ge honom motstånd han aldrig upplevt"

Publicerad 24 april 2020 kl 12.50

Inrikes. Joakim Lamotte tänker ge den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg ett rättsligt motstånd han aldrig tidigare upplevt, skriver journalisten på Facebook. Han ber om ekonomisk hjälp för att kunna driva rättsprocessen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var igår som Fria Tider kunde berätta att "Näthatsgranskaren" Tomas Åberg i ett enskilt åtal stämmer Joakim Lamotte för grovt förtal. Han kräver 70.000 kronor i skadestånd av journalisten.

Detta sedan Lamotte i ett antal granskande Facebook-inlägg kallat Tomas Åberg för djurplågare och påpekat att Åberg fått djurhållningsförbud på grund av grovt djurplågeri.

Men Lamotte tänker inte ge upp så lätt, klargör han på fredagen.

"Tomas Åberg har tidigare stämt flera personer som delat mina reportage och nu är det min tur. Men den här gången är det ingen försvarslös pensionär han ger sig på, och jag lovar att ge honom ett motstånd han aldrig tidigare upplevt. När det blir rättegång kommer jag kunna bevisa att allt jag skrivit om honom är sant och mer därtill. Jag kommer även visa att han är en offentlig person och makthavare som skall tåla en journalistisk granskning", skriver Lamotte.

Enligt Lamotte har Åberg lyckats samla in runt 200.000 kronor och anlitat advokater som "arbetar för högtryck" för att få fram ett fällande.

Journalisten fortsätter:

"Vid rättegången kommer allt jag grävt fram om Tomas Åberg att bli allmän handling, vilket sannolikt resulterar i att även andra inser att det är dags att granska 'Näthatsgranskaren'. Men eftersom detta är ett enskilt åtal måste jag betala advokater och jurister själv, vilket kommer att bli dyrt. I slutändan handlar detta om yttrandefrihet och rätten till att bedriva oberoende journalistik, och därför ber jag nu om stöd mer än någonsin tidigare."


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

M-utredningen om Hanif Bali pausas

Uppmanar nu flickan att polisanmäla istället. "Bör prövas rättsligt, snarare än i en intern utredning."0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0