Näthatsgranskaren och Lamotte
Tomas Åberg uppger sig leva under "hot från Nordiska motståndsrörelsen".

63-åring får betala 10.000 kronor till Åberg

Publicerad 2 maj 2021 kl 15.01

Lag & Rätt. En 63-årig man i Kristianstad blir den senaste i raden att fällas för att ha kallat djurplågaren och Näthatsgranskaren Tomas Åberg för djurplågare. Kristianstads tingsrätt slår fast att det inte spelar någon roll om uppgifterna är sanna eller inte.

Gilla artikeln på Facebook

Tomas Åberg stämde 63-åringen för att i tio inlägg på Facebook ha pekat ut honom som djurplågare.

Mannen hade bland annat refererat till ett inlägg som journalisten Joakim Lamotte skrivit om Åberg. En process mot Lamotte pågår just nu för det inlägget.

Skåningen gjorde gällande att hans agerande varit försvarligt eftersom Tomas Åberg – som driver föreningen Näthatsgranskaren – är en offentlig person. Han har även hänvisat till att det han skrivit varit sant och särskilt lyft fram dels att Länsstyrelsen i Örebro har gett Tomas Åberg djurhållnings­förbud, dels att denne behövt sluta arbeta som polis eftersom han gjort olovliga personsökningar i polisens datasystem.

Tomas Åberg erkände i målet att han fått djurhållnings­förbud och att han slutat som polis men förnekade att han gjort olovliga personsökningar.

Men att Åberg driver Näthatsgranskaren innebär enligt Kristianstads tingsrätt "inte att han har en sådan ställning att det varit försvarligt av [63-åringen] att lämna de aktuella uppgifterna".

"Om dessa är sanna eller inte saknar vid detta förhållande betydelse för den rättsliga bedömningen", fortsätter domstolen och dömer 63-åringen att betala 10.000 kronor till Åberg för förtal.

"Hotas av NMR"
Tomas Åberg uppgav i förhör att han "har skyddad folkbokföring på grund av hot från Nordiska motståndsrörelsen".

"De inlägg där han förtalas medför att information om hans namn och utseende sprids. Han har därför behövt flytta, vilket drabbar hela hans familj med sambo och två barn. Drevet och förtalet har lett till att det är svårt för honom att fortsätta med sitt nuvarande arbete men också att det är svårt för honom att hitta ett nytt arbete. Han har även fått svårt att hitta ny bostad till följd av förtalet", skriver domstolen i sitt referat.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0