Frimurarna

Larmet: Frimurare styr Umeå

Publicerad 3 maj 2016 kl 14.28

Inrikes. Kommunpolitiker från olika partier och lokala näringslivstoppar i Umeå sitter i samma frimurarloge och håller varandra om ryggen, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Gilla artikeln på Facebook

Frimurarorden har ett av sina starkaste fästen i Umeå, där 277 män (kvinnor tillåts inte) är medlemmar. Enligt lokaltidningen VK är "många" av dem toppolitiker.

Samtidigt som politikerna spelar rollen som motståndare från olika partier har de svurit varandra evig trohet och lojalitet och genomgått bisarra ritualer tillsammans som frimurare.

En högt uppsatt politiker som vill vara anonym beskriver situationen så här till VK:

– Vi kan sitta vid ett sammanträdesbord, och plötsligt dyker en politiker som är frimurare upp. Hans argument kan få en annan politiker, också han frimurare, att helt byta åsikt.

Lokaltidningens granskning visar att "en rad välkända politiker och tjänstemän" är medlemmar i frimurarorden, där de umgås tillsammans med personer ur näringslivet. De träffas minst en gång i veckan i slutna rum iklädda antingen frack eller mörk kostym och svart slips.

Peter Ullgren, docent i historia vid Lunds universitet, säger att medlemmarna på olika sätt hjälper varandra ute i samhället. De kan också förstöra karriären för icke-frimurare om personerna "inte gör som de vill", uppger han till VK.

Enligt VK har ett flertal akademiker och avhoppare tackat nej till att förekomma i tidningen "på grund av rädslan för hur livet kan förstöras".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0