Franska presidentvalet
Marion Maréchal på ett massmöte med Eric Zemmour på söndagen.

Le Pens systerdotter ansluter sig till Zemmour

Publicerad 7 mars 2022 kl 13.03

Utrikes. Den franska högerprofilen Marion Maréchal (tidigare Le Pen) har officiellt anslutit sig till presidentkandidaten Eric Zemmour – som utmanar hennes moster.

Dela artikeln

Marine Le Pen och Eric Zemmour tävlar om de invandringskritiska rösterna i presidentvalet i Frankrike i april.

Nu har Le Pen drabbats av en prestigeförlust: Hennes egen systerdotter och tidigare partikamrat Marion Maréchal har nämligen valt att ansluta sig till Zemmours valkampanj.

Till Valeurs actuelles säger Marion Maréchal att hon känner sig trygg med att Eric Zemmour inte kommer att kompromissa med sina idéer, vilket väl får ses som en pik mot mostern och dennas politiska flexibilitet.

Marion Maréchal uppger vidare att Le Pen-partiet Nationell samling har haft en felaktig ideologisk och strategisk inriktning och att partiet därför aldrig har lyckats slå igenom. Detta var en av anledningarna till att hon lämnade partiet år 2017, säger hon. Zemmour har å andra sidan lyckats förena de olika sociokulturella grupperna i Frankrike, enligt Marion Maréchal.

President Emmanuel Macron har ökat kraftigt i opinionen efter Ryslands invasion av Ukraina. I en mätning från Ipsos-Sopra-Steria i lördags hade han 30,5 procent av väljarstödet i en första valomgång, jämfört med 14,5 procent för Le Pen och 13 procent för Zemmour.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.