Konstbeslaget i Malmö
Mattias Svensson är redaktör på tidskriften Neo.

Liberal tog ställning för yttrandefrihet

Publicerad 8 juli 2014 kl 16.43

Inrikes. Det är fel av staten att göra politiska tillslag mot gallerier, gripa konstnärer och beslagta deras verk. Det menar Timbroprofilen Mattias Svensson, 42, som därmed blir den första liberalen i Sverige som försvarar Dan Parks rätt till yttrandefrihet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i lördags som Malmöpolisen stormade in på det ansedda galleriet Rönnquist & Rönnquist i Malmö och beslagtog åtta konstverk från en utställning med den kontroversielle gatukonstnären Dan Park. Konstnären själv greps på plats, anhölls senare och begärdes idag häktad misstänkt för åsiktsbrott.

På nätet har kritiken mot tillslaget varit hård och många har liknat myndigheternas agerande vid hur det går till i kommunistiska diktaturer. Från etablerat håll har polisens agerande dock istället hyllats, och inte en enda liberal opinionsbildare har luftat ett ord av kritik mot vad som många uppfattat som ett grovt övergrepp mot Dan Park och hans yttrandefrihet.

Vändningen kom på tisdagseftermiddagen när ingen mindre än Mattias Svensson, redaktör på den liberala tidskriften Neo, plötsligt meddelande en avvikande uppfattning.

– Kulturpolis. Razzia mot gallerier. I Sverige! Detta är avskyvärt! twittrade 42-åringen strax före klockan 16.

Svensson hänvisar till ett blogginlägg från piratpartisten Henrik Alexandersson, som till och med dristar sig till att kritisera lagen om så kallad hets mot folkgrupp.

"Yttrandefriheten måste försvaras. Antingen får man säga vad man vill. Då har vi yttrandefrihet. Eller också får man inte säga vad man vill. Då har vi, per definition, inte yttrandefrihet", skriver Alexandersson.

Liberala mediehus och tyckare har tidigare ställt sig bakom konstnären Lars Vilks rätt till yttrandefrihet efter att han häcklat islam. Eftersom Dan Park provocerar de vänsterliberala makthavarna på ett mer djupgående sätt så har fram till idag inte en enda liberal profil – inte ens de som berömmer sig med att vara "yttrandefrihetsfundamentalister" – ställt sig bakom gatukonstnärens rätt att slippa trakasseras och fängslas för den konst han producerar.

När Fria Tider når Mattias Svensson via Twitter säger han sig stå fast vid sitt kontroversiella ställningstagande. Han uppger sig inte heller vara rädd för repressalier från den övriga liberala miljön för att han väljer att stå för yttrandefrihet:


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur