Liberala teorin: "Slumpen" bakom våldsutvecklingen i Sverige

Publicerad 25 september 2023 kl 16.21

Media. Gängkriminaliteten i Sverige behöver inte ha något med invandringen att göra utan kan helt enkelt bero på slumpen. Den teorin framför den centerpartistiska Bonniertidningen Östersunds-Posten i en ledarartikel.

Dela artikeln

"Tänk om gängkrigen beror på slumpen?" lyder rubriken till ledaren av Elias Rosell.

Han avfärdar både "vänsterns favoritförklaring: fattigdom och ojämlikhet" och "högerns favoritförklaring: invandringen".

Även andra europeiska länder har ju haft invandring utan att få en lika allvarlig gängkriminell våldsspiral som Sverige, konstaterar Rosell.

Att knarkhandeln skulle ligga bakom duger ju inte heller som förklaring eftersom droger säljs även i andra länder, fortsätter liberalen.

"Om inte ökad ojämlikhet, ökad invandring och ökad illegal droghandel är den stora orsaken till våldet, vad är då orsaken?" frågar sig Elias Rosell alltså.

Han ger själv följande svar:

"Brå konstaterar att skjutningar ofta följs av andra skjutningar. Över tid leder det till en inflation i våldsanvändning. Vidare spekulerar Brå om att det faktum att denna våldspiral startade i Sverige, och inte i något annat land med liknande förutsättningar, faktiskt kan bero på slumpen."

Detta "kan verkligen låta som en dålig bortförklaring", medger Rosell, men "att man inte gillar svaret gör det inte osant".

Ledarartikeln har hånats av flera personer på sociala medier.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.