Livsfarligt att opereras efter coronasmitta

Publicerad 18 mars 2021 kl 11.26

Vetenskap. Personer som nyligen har diagnosticerats med covid-19 har nästan tre gånger så hög dödlighet som andra. Men om operationen skjuts upp till sju veckor efter tillfrisknandet är överlevnaden ungefär lika bra som för personer som aldrig haft corona, visar en internationell studie.

Gilla artikeln på Facebook

Den nya studien baseras på över 140.000 patienter som opererades kirurgiskt i 116 länder under oktober 2020. Bland dessa hade drygt 3.000 haft covid-19. Forskarna jämförde överlevnaden den närmaste tiden efter operationstillfället.

Bland dem som aldrig haft covid-19 låg dödligheten efter operation på 1,5 procent i justerade modeller. Bland de som opererades inom två veckor efter covid-19-diagnos var dödligheten nästan tre gånger så hög, 4,1 procent. Därefter sjönk dödligheten ju längre tid från covid-19 som gått, ned till 1,5 procent sju veckor efter diagnos.

Den vanligaste dödsorsaken var lungkomplikationer. Bland patienter som tillfrisknat från covid-19, men hade kvar vissa symtom, gick det att se en fortsatt högre dödlighet efter kirurgi jämfört med de som var symtomfria. Den gruppen tjänar alltså på att, om möjligt, vänta ännu längre med operation.

Sambandet mellan överlevnaden efter operation och tiden mellan covid-19 och operationstillfället var oberoende av personens fysiska status och ålder.

Den nya studien är den hittills största av överlevnad vid operationer efter covid-19. I en tidigare studie på ett betydligt mindre underlag våren 2020, var dödligheten alarmerande hög – nästan var fjärde patient som hade haft covid-19 eller opererades med pågående covid-19 avled. I den nu publicerade studien är siffrorna alltså betydligt mindre dramatiska. Skillnaden kan enligt forskarna både förklaras med att sjukvården sedan dess har blivit bättre på att handskas med komplikationer efter covid-19, och med att underlaget är större och att siffrorna därmed är mer tillförlitliga.

I Sverige har närmare 1.000 patienter vid nio sjukhus, bland andra Norrlands universitetssjukhus i Umeå, ingått i studien.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

AFA-fotografen – en skådespelare. Nu har mannen som kartlagt deltagare i tusen­manna­marschen själv blivit kartlagd.0 

Mer från Vetenskap

Vetenskap

"Dubbel antikropp" ska hindra viruset från att mutera. Forskarnas nya upptäckt mot corona.0 

Viagra förlänger livet på män. Ger också lägre risk för en ny hjärtinfarkt.0