"Jag är också islam o somali och jag går inte hem till nån vit", skrev Mohamedamin Abdirisek Ibrahim i ett meddelande till sin mor före mordet på höggravida Saga.

Livstid för hedersmord på "för vit" gravid kvinna

Publicerad 5 juni 2024 kl 13.16

Inrikes. Mohamedamin Ibrahim, 22, döms till livstids fängelse för mordet på gravida Sara i Örebro. Mordet skedde då hans mamma "inte accepterade att han var tillsammans med en vit flicka".

Dela artikeln

Somaliern Mohamedamin Ibrahim mördade sin flickvän Saga, 20, i en lägenhet i Örebro.

Hon var vid tillfället gravid i sjunde månaden med en frisk pojke, som också dog i magen vid mordet.

Åklagaren har tidigare konstaterat att mordet begicks eftersom han inte ville berätta för sin släkt att han hade ett förhållande med en "vit" icke-somalier. Saga hade thailändsk bakgrund.

– Den misstänktes familj har inte accepterat att han varit tillsammans med en vit flicka, sade åklagaren Elisabeth Anderson till Expressen i samband med åtalet.

Bland annat konfronterade mamman i januari förra året Ibrahim med att hennes bil, som han använde, hade setts stående vid Sagas adress.

Detta gjorde mamman rasande:

"Kom inte till mig. Jag är inte längre din mamma. Jag är islam och somali", skrev hon i ett meddelande.

"Går inte hem till nån vit"
I sitt svar förnekade Ibrahim relationen:

"Jag är också islam o somali och jag går inte hem till nån vit."

Örebro tingsrätt har idag dömt 22-åringen till livstids fängelse för mord.

Mohamedamin Ibrahim har fått ett svenskt pass och kan därför inte utvisas hem till Somalia med nuvarande lagstiftning.

Mordet begicks den 29 april 2023 i kvinnans bostad i centrala Örebro. Somaliern och kvinnan hade en relation och väntade barn tillsammans. Samma dag greps 22-åringen misstänkt för mordet.

Tingsrätten har, efter en omfattande prövning av en rad indicier, funnit att det är ställt utom rimligt tvivel att Mohamedamin Ibrahim dödade Sara. Enligt tingsrättens bedömning hade somaliern ett hedersmotiv för att utföra mordet.

– Åklagaren har genom robust bevisning visat att 22-åringen mördat sin gravida flickvän och att fostret i magen avlidit till följd av det. Åklagaren har också visat att mordet varit hedersrelaterat, vilket tingsrätten anser är en försvårande bedömning vid straffvärdet” säger rättens ordförande Lars-Gunnar Lundh i ett uttalande.

Åklagaren har presenterat en omfattande bevisning och många vittnen har hörts vid tingsrätten. Tingsrätten har, med stöd av vad som presenterats, funnit att det går att utesluta andra alternativa händelseförlopp.

Tingsrätten har bedömt att det finns ett antal försvårande omständigheter i målet men inga förmildrande sådana. Påföljden har därför bestämts till livstids fängelse.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.