Biografmassakern i Colorado
James Holmes, infälld bild, dömdes igår till livstids fängelse för bigrafmassakern i Aurora, Colorado, 2012.

Livstids fängelse för biografmassakern i Colorado

Publicerad 8 augusti 2015 kl 06.57

Utrikes. James Holmes, 27, dömdes igår till livstids fängelse för biografmassakern i Colorado för drygt tre år sedan.

Gilla artikeln på Facebook

Domen både chockade och förvånade överlevande offer och anhöriga till de tolv som mördades i massakern då de flesta väntat sig att Holmes skulle dömas till döden. Även Holmes mamma, som vädjat till domstolen om att inte låta avrätta hennes son, förvånades av domen, rapporterar AP.

Anledningen till att Holmes inte dömdes till döden var att juryn inte samfällt kunde enas kring en dödsdom, något som krävs i delstaten Colorado. En av de tolv i juryn uppges ha varit skiljaktig och argumenterat för att Holmes inte är mentalt frisk och därför inte ska avrättas.

Samma jury har dock tidigare avvisat försvarsadvokatens argument om att Holmes inte är psykiskt tillräknelig och menar att han var tillräckligt frisk för att kunna skilja rätt från fel när han utförde massakern.

Vid massakern på en biograf i Aurora, Colorado, den 20 juli 2012, mördade den då 24-årige Holmes 12 biografbesökare och skadade 70 andra under en visning av Batmanfilmen "The dark knight rises".

Efter massakern ökade försäljningen av vapen i Colorado samtidigt som en debatt drogs igång om att om Holmes försökt sig på sitt illdåd i en delstat med mer liberala vapenlagar hade han aldrig hunnit skjuta lika många eftersom någon med vapen då sannolikt hade skjutit tillbaka.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.