Biografmassakern i Colorado

Obama kräver tuffare vapenlagar efter massaker

Publicerad 16 december 2012 kl 02.14

Utrikes."Vi måste enas och vidta meningsfulla åtgärder för att förhindra fler tragedier som den här, oavsett politisk färg", sa Obama i ett uttalande under lördagen.

Gilla artikeln på Facebook

Att uttryckligen tala om tuffare vapenlagar i Washington DC är känsligt, alla förstod ändå vad presidenten menade i sitt tal. Det återstår att se om folkopinionen påverkas nämnvärt av fredagens tragedi på Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut. Mycket tyder nämligen på att den inte kommer att göra det.

Vid en opinionsundersökning som genomfördes efter massakern på en biograf i Aurora, Colorado i somras uttryckte 43% av de tillfrågade stöd för tuffare vapenlagar medan 49% motsatte sig det. Siffror som kan jämföras med att nästan två tredjedelar av den amerikanska befolkningen önskade skärpta vapenlagar efter massakern i Columbine 1999.

För amerikaner i gemen uppfattas massakrer av den typ som inträffade igår som exceptionella undantag. Av de över 15 000 som mördas varje år i landet är det i genomsnitt långt under en procent som omkommer till följd av skjutningar på allmänna platser. Istället är det de kriminella gängen som bekymrar allmänheten och där har det tagits krafttag under de senaste decennierna. Andelen mord per 100 000 invånare mer än halverades mellan 1991 och 2011, på samma gång har antalet som sitter i fängelse fördubblats.

Medan många hävdar att en minskad tillgång till vapen i samhället även minskar risken för att någon blir dödad så är inte alla lika övertygade. Förespråkare för liberala vapenlagar pekar gärna på det faktum att de delstater där massakrer ofta inträffar även är delstater med förhållandevis strikta vapenlagar. I Connecticut, där fredagens massaker ägde rum, krävs tillstånd för att äga en pistol. Enligt en anonym poliskälla var de två pistoler som användes vid massakern inköpta av och registrerade på förövarens mamma. Det är alltså tveksamt om generellt tuffare vapenlagar i landet hade kunnat förhindra fredagens massaker då mamman var godkänd av myndigheterna som vapenägare.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0