Bostadsbubblan

LO varnar Ingves för att höja räntan

Publicerad 26 april 2022 kl 10.45

Ekonomi. Om bolånekostnaderna ökar och inkomsterna från värdeökningen på bostaden försvinner så skulle "vanliga löntagare" tvingas kräva högre löner och därmed driva upp inflationen. Ungefär så lyder resonemanget när LO nu oväntat hotar Riksbanken med högre lönekrav om styrräntan höjs.

Dela artikeln

Att höjd ränta skulle skapa inflationen är en milt uttryckt ovanlig nationalekonomisk teori. Men synsättet kommer alltså från LO och chefsekonomen Laura Hartman som nu går ut i SvD och varnar Riksbanken för att en höjd styrränta kan driva upp inflationen.

– Ökar räntekostnader och bolånekostnader kan det skapa ett högre tryck bland förbundsmedlemmar och vanliga löntagare som har sett köpkraften minska, att faktiskt kräva högre löneökningar, säger hon.

När SvD undrar om uttalandet är ett hot om att höja lönekraven om Riksbanken höjer räntan, så säger Hartman, som själv äger en bostadsrätt värd 3,2 miljoner kronor, följande.

– Du får ta min kommentar som en expertkommentar nära avtalsrörelsen, men det är ingen hemlighet att en del av förbunden har uttryckt sig ganska bekymrat över inflationen och reallöneminskningar.

Sveriges arbetarklass är en av världens rikaste, mycket tack vare den bostadsbubbla som landet framgångsrikt byggt upp sedan mitten av 1990-talet. Alla LO-medlemmar är dock inte aktiesparare eller fastighetsägare, och i synnerhet bland yngre medlemmar kan LO:s linje i inflationsfrågan uppfattas som kontroversiell, då den i praktiken går ut på att förbundet säger sig acceptera reallönesänkningar och kraftig inflation i utbyte mot fortsatta prisökningar på bostadsmarknaden.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.