Löfven: "Det mullrar i Sverige" – nazismen kan upprepa sig

Publicerad 25 januari 2020 kl 16.08

Inrikes. Stefan Löfven (S) tycker att dagens samhälle mullrar som "30-talet" i Tyskland och att Sverige måste ta hotet från antisemitism och nazism på ännu större allvar, förklarar han i TV4 Nyhetsmorgon.

Gilla artikeln på Facebook

Västvärlden måste se upp så att 1930-talets Nazityskland inte upprepar sig på nytt, förklarar statsminister Stefan Löfven i TV4 Nyhetsmorgon.

Nu "mullrar" det av så kallat hat i flera länder, däribland Sverige, säger han.

Statsministern vill bland annat satsa mer pengar på att skicka fler svenska barn till Auschwitz, så att de lär sig faran med nationalism.

Och i takt med att fler och fler överlevare från Förintelsen dör, måste den svenska staten bli bättre på att informera barnen om nazismens brott.

Medborgarna ska "utbildas" i Förintelsen samtidigt som polis och åklagare måste bli ännu hårdare mot svenskar som begår åsiktsbrott.

– Jag har lovat att jag ska gör allt jag kan som statsminister. Det är oerhört viktigt att vi inte glömmer, säger han i TV4.

På frågan om det "mullrar" av nationalism, svarar Löfven:

– Ja, när överlevande själva säger att de känner igen sig från 30-talet, de ser samma oroande tecken. Och när de säger det, ja, då mullrar det, förklarar han och påpekar att antijudisk nationalism även kan uppstå bland vanliga civila människor och inte bara "nazistiska soldater".

Enligt statsministern måste Sverige se upp och vara på sin vakt, för annars kan det gå "fort", som det gjorde i Tyskland.

Löfven varnar också för vad som skulle hända om Sverigedemokraterna fick makten i Sverige. Det skulle bland annat innebära den mest "löntagarfientliga" regeringen på decennier.

Och att Vänsterpartiet gått ihop med SD för att få till en ändringsbudget med ytterligare miljarder till välfärden tycker han är märkligt, eftersom partiet så länge fördömt samverkan med Sverigedemokraterna. Avgå kommer regeringen dock inte göra, klargör han. Dessutom undrar Löfven om SD, V, M och KD har ett eget regeringsalternativ. I så fall borde de presentera det, och bara då kommer det ske en omdaning i svensk politik, anser han.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.