Oroligheterna i Trollhättan

Trollhättepolitiker från Libanon: "Ännu värre än när det var som mest krig i Beirut"

Publicerad 1 september 2016 kl 19.56
Av Mattias Albinsson

Inrikes. De senaste nätternas oroligheter i Trollhättan påminner om inbördeskriget i Libanon. Det hävdar Liberalernas gruppledare i staden, Rita Paulsson Svensson, som själv är en invandrare från Libanon.

Dela artikeln

Natten till torsdagen åkte Rita Paulsson Svensson till Kronogården för att bilda sig en uppfattning om de pågående oroligheterna där. Hon filmade besöket och lade upp klippet på Facebook.

Polisen hade spärrat av infarterna till den invandrartäta förorten så hon var tvungen att ställa bilen för att därefter gå till fots. Samtidigt surrade två polishelikoptrar över huvudet på henne.

– Jag skulle nästan kunna påstå att det är ännu värre än när det var som mest krig i Beirut, säger den 40-åriga politikern i videon.

– Det är lugnt nu men ganska så skrämmande. Det är blandade känslor, jag känner att jag både vill skrika och gråta, fortsätter hon.

Hon berättar också att hon ser människor som står i fönstren och tittar ut, utan att våga gå ur husen. Samtidigt cirkulerar polishelikoptrar över taken.

"Var finns de ansvariga?"
Rita Paulsson Svensson är också mycket kritisk till att lokalpolitikerna inte vågar sig ut i kaoset för att bilda sig en egen uppfattning om vad som händer.

– Jag blir arg! Varför finns det inte fler politiker här ute? undrar hon i filmen medan hon har nära till tårarna.

– Var finns de ansvariga? Varför står de inte där med polisen utanför området om de inte vill gå in. Varför?

I videon skildras inga oroligheter, några av dem som kommenterar i klippet förklarar det med att gängen just då höll till i en annan ände av förorten.

Enligt lokaltidningen Ttela väntas nya oroligheter blossa upp i Kronogården ikväll.

Rita Paulsson Svensson är själv en invandrare som lämnade inbördeskrigets Libanon för Sverige.

Inbördeskriget i Libanon varade i 15 år, mellan 1975 och 1990, och bröt ut som konsekvens av att landets demografi successivt förändrats. Landet hade tidigare en kristen majoritet men de flesta av invånarna är idag muslimer.

Fria Tider har sökt Rita Paulsson Svensson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.