Regeringskrisen
Annie Lööf (C) i Aktuellt.

Lööf: Liberalerna tar Sverige mot extraval

Publicerad 24 juni 2021 kl 06.51

Inrikes. Om Liberalerna håller fast vid sin linje och inte sätter sig ner och förhandlar med januaripartierna "tar de nog oss sannolikt mot ett extraval". Det sade Centerledaren Annie Lööf i "Aktuellt" på onsdagskvällen.

Gilla artikeln på Facebook

Annie Lööf meddelade på onsdagen att hon släppte sitt krav på marknadshyror och är redo att omförhandla januariavtalet så att Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminister.

Men Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ger Lööf kalla handen. L står fast vid sin linje att partiet istället vill verka för en borgerlig regering.

– Jag hoppas att Liberalerna funderar på om det är värt att ta Sverige till extraval, eller om de faktiskt vill hitta tillbaka till Januariavtalet, sade Annie Lööf i Aktuellt.

Hon uppgav att hon "kommer att prata med Nyamko Sabuni de kommande dagarna" för att försöka förmå henne att ändra sig.

– Jag hoppas faktiskt att Liberalerna kommer tillbaka. Det är en hypotetisk fråga än så länge men om Liberalerna väljer att inte gå på ett januariavtal då tar de nog oss sannolikt mot ett extraval, eftersom det inte finns någon annan statsministerkandidat som kan få stöd i riksdagen, sade Lööf.

"Väljarna vill inte se ett extraval"
Även inrikesminister Mikael Damberg (S) sade i Aktuellt att han hoppas på att L ska mjukna.

– Skulle det visa sig att ett parti då helt säger nej till att vara konstruktiva så tror jag att ansvaret för det kommer bli ganska tungt, och det kan riskera att driva Sverige in i ett extraval, sade Damberg.

Enligt inrikesministern vill väljarna inte ha ett extraval.

– Väljarna vill inte se ett extraval, och det är stor press på partierna. Priset blir högt för de partier som inte vill hitta en lösning, sade Damberg.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0