Inbördeskriget i Syrien och Irak

Lynchning, plundring och bränder när shiamuslimsk milis intog Tikrit

Publicerad 4 april 2015 kl 09.54

Utrikes. Omfattande plundring, lynchning och anlagda bränder bröt ut i den irakiska staden Tikrit efter att den intagits av irakiska soldater och shiamuslimsk milis sedan Islamiska statens terrortrupper retirerat från staden.

Gilla artikeln på Facebook

De shiamuslimska milismännen uppges söka upp misstänkta sympatisörer till sunnimuslimska IS för att därefter lyncha dem. Att döma av bilder från sociala medier släpas vissa av dem efter bilar i hög fart tills de dör, eller lämnas döende åt sitt öde, medan andra hängs upp på pålar.

Hundratals hem och butiker i de sunnimuslimskt dominerade delarna av staden uppges dessutom ha plundrats och stuckits i brand av de shiamuslimska milismännen, rapporterar det arabiska mediebolaget Al-Jazeera.

Ahmed al-Kraim, ledare för Saladinprovinsens provinsråd, är en av dem som pekar ut de shiamuslimska milismännen som de skyldiga till attackerna.

– Vår stad brändes ned inför våra ögon, vi kan inte stoppa  det som händer, sade han.

Iraks premiärminister Haider al-Abbadi uppmanade trupperna i Tikrit att gripa dem som bryter mot lagen och se till att skydda egendom och byggnader i Saladinprovinsen, som Tikrit är provinshuvudstad för.


M efter Reinfeldt

Från öppna hjärtan till bidragstak. Riksdagsmannen berättar för Fria Tider Plus om Moderaternas långa och svåra väg tillbaka till verkligheten.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Trio begick brott mot tio kvinnor i 90-årsåldern

Slog till mot offer i Västsverige. Romska bröderna förekommer under mer än 100 avsnitt i belastningsregistret.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.