Sprängningen i Linköping

"Många tips om lådcykeln"

Publicerad 12 juni 2019 kl 12.50

Inrikes. Det finns ännu ingen gripen eller misstänkt efter fredagens kraftiga explosion i centrala Linköping. Polisen vill nu få in fler iakttagelser från allmänheten.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen vill nu komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser i närheten av Braskens bro och Stångån den 5 juni vid 18-tiden. Det har nämligen förekommit uppgifter om en detonation i Stångån vid den tiden.

Det inre spaningsarbetet i utredningen efter sprängningen den 7 juni fortsätter med hög intensitet och polisen har hållit mer än 300 förhör hittills. "En mängd tips" har kommit in, bland annat efter att polisen gått ut med en bild på en lådcykel som man vill hitta.

– Vi arbetar med flera spår samtidigt. Vi har fått in många tips om lådcykeln, vilket vi är tacksamma för, säger John Skoog, spaningsledare i utredningen, på polisens hemsida.

Bombskyddets tekniker var klara med sitt arbete under lördagen. Vissa kriminaltekniska undersökningar pågår fortfarande. Flera föremål har tagits i beslag och skickats till nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys. Vad det är för föremål vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Vi misstänker att sprängingen skett vid cykelförrådet. Vi vet ännu inte vilken typ av sprängmedel som använts. Vi avvaktar analysbesked från NFC, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott på polisen i Linköping.

Sent på söndagskvällen den 9 juni fick polisen tips om ett misstänkt farligt föremål i Tannefors i Linköping. Området spärrades av, nationella bombskyddsgruppen kallades in och polisen kontrollerade föremålet och kunde avskriva det som ofarligt.

– Föremålet var troligtvis tänkt att likna en sprängladdning och framkalla oro. Brottet rubriceras därför som grovt olaga hot, vilket är ett allvarligt brott med fängelse i straffskalan. Kriminaltekniker har varit på platsen och säkrat spår, säger Daniel Axelsson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0