Sprängningen i Linköping

"Många tips om lådcykeln"

Publicerad 12 juni 2019 kl 12.50

Inrikes. Det finns ännu ingen gripen eller misstänkt efter fredagens kraftiga explosion i centrala Linköping. Polisen vill nu få in fler iakttagelser från allmänheten.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen vill nu komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser i närheten av Braskens bro och Stångån den 5 juni vid 18-tiden. Det har nämligen förekommit uppgifter om en detonation i Stångån vid den tiden.

Det inre spaningsarbetet i utredningen efter sprängningen den 7 juni fortsätter med hög intensitet och polisen har hållit mer än 300 förhör hittills. "En mängd tips" har kommit in, bland annat efter att polisen gått ut med en bild på en lådcykel som man vill hitta.

– Vi arbetar med flera spår samtidigt. Vi har fått in många tips om lådcykeln, vilket vi är tacksamma för, säger John Skoog, spaningsledare i utredningen, på polisens hemsida.

Bombskyddets tekniker var klara med sitt arbete under lördagen. Vissa kriminaltekniska undersökningar pågår fortfarande. Flera föremål har tagits i beslag och skickats till nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys. Vad det är för föremål vill polisen i nuläget inte kommentera.

– Vi misstänker att sprängingen skett vid cykelförrådet. Vi vet ännu inte vilken typ av sprängmedel som använts. Vi avvaktar analysbesked från NFC, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott på polisen i Linköping.

Sent på söndagskvällen den 9 juni fick polisen tips om ett misstänkt farligt föremål i Tannefors i Linköping. Området spärrades av, nationella bombskyddsgruppen kallades in och polisen kontrollerade föremålet och kunde avskriva det som ofarligt.

– Föremålet var troligtvis tänkt att likna en sprängladdning och framkalla oro. Brottet rubriceras därför som grovt olaga hot, vilket är ett allvarligt brott med fängelse i straffskalan. Kriminaltekniker har varit på platsen och säkrat spår, säger Daniel Axelsson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0