M-topp vill ta bort återvandringskrav för asylsökare som får avslag

Publicerad 7 september 2020 kl 15.58

Politik. Gör det lättare för asylsökare som fått avslag, men vägrar återvända till sitt hemland. Det kräver den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman i utspel på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden till den moderate riksdagsmannen ställningstagande är Bayan Hassan, en kvinna som kom till Sverige från irakiska Kurdistan 2011. Bayan är rullstolsbunden, men att vara handikappad är inte tillräckliga skäl för att få asyl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Hon fick därför avslag på sin asylansökan.

Den irakiska kvinnan har emellertid vägrat återvända till sitt hemland frivilligt. Eftersom Irak inte samarbetar kring avvisningar av medborgare som inte vill återvända dit frivilligt har Migrationsverket och gränspolisen inte kunnat verkställa utvisningen. Hon har därför blivit kvar i Sverige.

I mars 2014 startades Facebookgruppen "Låt Bayan stanna i Sverige!" och av inlägg att döma har Bayan flera gånger sedan dess kallats till Migrationsverket för att skriva under ett papper om frivilligt återvändande, något hon vägrat göra.

Och nu har Bayan Hassan vräkts från det särskilda boende i Sundsvall som hon bott på de senaste åren. Anledningen är att hon inte har rätt till skattefinansierad vård och omsorg.

– Den skärpning av lagen som gjordes i juli 2016 är tydlig. Följer man inte utvisningsbeslutet som har prövats av alla instanser har man inte längre rätt till boende genom Migrationsverket, säger Migrationsverkets tillförordnade presschef Fredrik Söderberg Bruce till Aftonbladet.

– Behöver man stöd får man vända sig till kommunen som kan besluta om nödhjälp, fortsätter han.

"Oanständigt"
Nu har den moderate riksdagsmannen Lars Beckman, som brukar anses tillhöra partiets högerfalang, gett sig in i debatten kring Bayan Hassan. "Stefan Löfvens och miljöpartiets Sverige 2020", twittrar han anklagande och menar att det är "direkt oanständigt att kasta ut funktionsnedsatta från ett boende när avvisningar inte kan verkställas".

I den Twittertråd som skapats efter Beckmans inlägg råder delade meningar. Vissa tycker att den handikappade kvinnan ska få stanna i Sverige. En man invänder med att "det kan inte vara Sveriges uppgift att ta hand om alla handikappade i hela världen."

Fria Tider har sökt Lars Beckman via både telefon och mejl för att ställa frågor kring det migrationspolitiska utspelet. Han vill inte svara på frågor i telefon och ger bara en kort kommentar via mejl:

"Eftersom verkställighet inte går att göra för mannen [sic!] i fråga så måste Migrationsverket tillhandahålla boende till dess att det kan ske. Min uppfattning är att alla som inte har rätt att vistas i Sverige ska lämna vårt land med eller utan hjälp", skriver han.

Fria Tider har ställt flera frågor till Lars Beckman som han valt att inte svara på.

Frågorna som Lars Beckman inte svarar på:
Hur tycker du att myndigheterna kunnat agera annorlunda?

Anser du att alla invandrare som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd ska få stanna i Sverige om de inte vill återvända, eller gäller det bara vissa?

Finns det inte en risk för att Sverige får ta ansvar för invandrare med vårdbehov från hela världen med en sådan politik?

Är det i sådana fall en fråga som ni inom Moderaterna driver på för en förändring inom, att öppna upp gränserna för invandrare som vill ha gratis svensk vård och omsorg?

Hur ska en sådan reform i sådana fall finansieras? Högre skatter, neddragningar på något annat?

Tillägg:
Lars Beckman har efter publiceringen av denna artikel hört av sig och påpekat att det är två rullstolsbundna irakiska invandrare i Sundsvall som fått avslag men som han anser att Migrationsverket är skyldigt att ordna bostad åt. Den andre är rullstolsbundne Ahmad.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0