Emmanuel Macron.

Macron: Medias prat om "islamofobi" och "rasism" legitimerar terrordåden

Publicerad 16 november 2020 kl 19.01

Utrikes. Medierna bidrar till att "legitimera" muslimska terrordåd genom att utmåla Frankrike som ett "islamofobiskt" och "rasistiskt" land, enligt den franske presidenten Emmanuel Macron.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en kommentar till New York Times som Emmanuel Macron konstaterar att "alla världens länder" stöttade Frankrike efter terrordåden i Paris för fem år sedan.

– Så när jag ser flera tidningar som jag tror är från länder som delar våra värderingar... när jag ser dem legitimera detta våld och säga att grundproblemet är att Frankrike är rasistiskt och islamofobiskt, då säger jag att grundprinciperna har gått förlorade, fortsätter presidenten enligt AFP.

Kommentaren kommer efter att västerländska medier kritiserats för att framställa terroristerna bakom de senaste tidens muslimska terrordåd i Frankrike som offer.

"Varför framkallar (incite) Frankrike ilska i den muslimska världen?" frågade sig exempelvis nyhetsbyrån AP i ett hårt kritiserat Twitter-inlägg som efteråt togs bort. AP nämnde som förklaring Frankrikes "brutala koloniala förflutna" och att Macron själv "ses som okänslig inför den muslimska tron".

Liknande formuleringar används även i Sverige av till exempel SVT, vars vänsterjournalist Christian Catomeris förklarade att den franske läraren Samuel Paty hade "provocerat fram" sin halshuggning genom att visa Muhammed-bilder.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0