Terrormordet på Samuel Paty

SVT: Franske läraren "provocerade fram" sin halshuggning

Publicerad 18 oktober 2020 kl 21.50

Media. SVT får nu kritik efter att ha antytt att den franske läraren Samuel Paty "provocerade fram" sin egen halshuggning genom att visa Muhammedbilder.

Gilla artikeln på Facebook

SVT:s vänsterjournalist Christian Catomeris uppmärksammades häromdagen när det kom fram att han lämnat "Agendas" redaktion i protest mot att exempelnamnet "Hassan" hade använts under förra veckans partiledardebatt.

Nu är Catomeris i blåsväder på sociala medier för en kommentar som han fällt om Samuel Paty, läraren i Paris som i fredags blev halshuggen av en 18-årig tjetjensk terrorist. Bakgrunden till dådet var att Paty hade hållit lektioner i yttrandefrihet under vilka han visat upp satirbilder på profeten Muhammed.

I "Nyheter Direkt" på SVT Play på söndagen intervjuades Christian Catomeris i egenskap av "utrikesmedarbetare på SVT" om en manifestation för Paty som hölls i Paris under dagen.

Han noterade bland annat att Place de la République, där en manifestation hölls, var viktig i en fransk kontext.

– Republiken har vissa grundvärderingar som anses vara hotade och som också ingick i just den här utbildningen som provocerade fram, eller som ledde till, det här dådet. Så det är en symbolisk plats, sade Christian Catomeris.

Kommentaren har på sociala medier tolkats som att SVT skuldbelägger den halshuggna läraren.

Ett inlägg om SVT-utspelet som artisten Jens Ganman lagt upp på Twitter har fått stor spridning och fått många ilskna kommentarer.

"Det är mycket sjuka personer som jobbar på statsmedian, mycket mycket sjuka", skriver exempelvis användaren Johanna Bergkvist.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0