Coronakrisen i ekonomin

Magdalena Andersson: 300 miljarder till drabbade företag

Publicerad 16 mars 2020 kl 09.23

Inrikes. Sverige går mot en mycket tuff tid framöver. Det förklarade finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på måndagsmorgonen. Samtidigt presenterades ett krispaket för att mildra effekterna av coronaviruset. Regeringen inför ett nytt system för korttidspermittering.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen presenterade idag ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska effekterna av virusutbrottet.

Krispaket kan, beroende på hur situationen utvecklas, omfatta över 300 miljarder kronor om hela likviditetsförstärkningen utnyttjas.

"Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom att staten står för en större kostnad. Konstruktionen liknar korttidsarbete, men subventionsgraden utökas kraftigt. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet är att rädda svenska jobb", skriver regeringen på sin hemsida.

– Coronaviruset kommer få betydande negativa effekter för jobb och ekonomi, och några ser vi redan nu. Många branscher, företag och anställda känner stor oro. Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig. Hela samhället kommer påverkas ekonomiskt. Det gäller företag, organisationer, privatpersoner och offentlig verksamhet. Men eftersom det påverkar hela landet, ska vi också ta oss igenom det tillsammans. Och nu ska vi använda våra starka offentliga finanser för att försöka mildra effekterna för jobb och företag, sade Magdalena Andersson på pressträffen.

Förslaget om korttidspermittering föreslås träda ikraft den 7 april och gälla under 2020 men det tillämpas från och med i dag den 16 mars.

Staten föreslås bland annat även tillfälligt ta hela kostnaden för alla sjuklönekostnader under april och maj. Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.

Samtliga förslag punktas på regeringens hemsida.

Regeringen kommer överlämna förslagen till riksdagen i den extra ändringsbudget som beslutas den 19 mars.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus