Mäklarna: I vår kommer bolånefesten igång igen

Publicerad 29 mars 2024 kl 08.19

Ekonomi. Sveriges storstadsmäklare tror på en starkare efterfrågan på bostäder under årets andra kvartal. Senast deras optimism var i närheten av så stor var inför det första kvartalet av 2020, före pandemin.

Dela artikeln

SBAB:s undersökning Mäklarbarometern visar också att nästan hälften av mäklarna tror på stigande bostadspriser, vilket är den högsta andelen på tre år.

De främsta skälen till våryran på bostadsmarknaden är enligt SBAB sannolikt ett uppdämt behov av att flytta och en tro på en lägre styrränta.

– Mäklarna är påfallande optimistiska. Senast de var ens i närheten av så här hoppfulla om efterfrågan var inför det första kvartalet av 2020, alltså strax före pandemin. Den spirande optimismen är förmodligen en konsekvens av att bostadsmarknaden varit otroligt trög de senaste två åren och att marknaden nu förväntas börja röra på sig som en följd av räntesänkningar, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom, i ett pressmeddelande.

Statistik från Booli Pro visar att medianvärdet för antalet dagar som hus och lägenheter annonserats på Booli låg kring 70 vid årsskiftet och kring 45 dagar i mitten av mars. Till viss del är det ett säsongsmönster men även korrigerat för det finns en nedgång i annonstiderna.

– Att räntorna inte tros öka mer och att det ekonomiska läget stabiliserats kan bidra till att fler vågar göra affärer. I kombination med att det förmodligen finns ett uppdämt behov av att flytta, eftersom omsättningen på marknaden de senaste åren varit rekordlåg, kommer det troligen leda till en ökad aktivitet på bostadsmarknaden. Samtidigt befinner vi oss i en lågkonjunktur och även om en eller två räntesänkning görs under årets andra kvartal så kommer det att dröja innan det ger någon märkbar effekt i hushållens plånböcker. Även rörliga ränta innebär att lånen är bundna i tre månader och en påtagligt stärkt köpkraft kommer rimligen inte märkas förrän räntan kommer ner på betydligt lägre nivåer, säger Linda Hasselvik.


Nyheter från förstasidan

Här river de tiggarlägret

"Vissa talar, andra agerar." Anordnade "städdag" i ökänt romskt läger i Järfälla kommun.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.