Maktstriden i SD
William Hahne utmanar den sittande ordföranden Maria Danielsson om ordförandeposten för Sverigedemokraterna i Stockholms stad.

Maktstrid inom SD i Stockholm

Publicerad 25 januari 2015 kl 00.03

Inrikes. SDU-toppen William Hahne utmanar nuvarande ordförande Maria Danielsson om makten i SD:s viktiga distrikt Stockholms stad, avslöjar Aftonbladet. Enligt en video på Youtube kommer Hahne att föreslå en helt egen styrelse med personer ur näringslivet. Ordförandestriden kan vara början på en kamp om makten i hela SD – och en storstrid mellan partiets höger- och vänsterfalang.

Dela artikeln

När Svenska Dagbladet under lördagen talade med Maria Danielsson var hon rasande över att William Hahne bestämt sig för att kandidera som ordförande. Hon beskrev Hahne som en "arg ung man" som är både "elitistisk" och "problematisk".

–  Han är en politikerbroiler och det är inte jag, säger hon till tidningen.

William Hahne, som är fallskärmsjägare till yrket, lovar i en kampanjfilm på Youtube att presentera ett styrelseförslag med kompetenta företrädare, varav flera med bakgrund inom näringslivet.

Den 35-åriga trebarnsmamman Maria Danielsson är egentligen lärare men har de senaste åren försörjt sig på bidrag via föräldraförsäkringen. William Hahnes kandidatur kan därför ses som en markering mot SD-ledningens satsningar på svaga men lojala företrädare.

– Hon uppfattas som obotligt lojal med partiledningen, säger en källa inom SD till SvD.

SD-ledningen har länge fått kritik för att placera företrädare utan dokumenterad kompetens eller seriös yrkesbakgrund på framträdande poster. Maria Danielsson blev ordförande för Stockholms stad när den dåvarande och mycket populäre Christoffer Dulny tvingades lämna sitt uppdrag efter att Expressen avslöjat att han uttryckt sig invandringskritiskt på nätet.

Men maktstriden inom SD:s Stockholmsdistrikt handlar också om partiets identitet. Ska Sverigedemokraterna vara ett höger- eller vänsterparti? Ska man vara ett parti för skattebetalare eller bidragstagare? Ett konservativt eller socialliberalt parti?

I den ena ringhörnan står Mattias Karlsson som representerar partiets vänsterfalang. Han står bakom förslag som att att höja det skattefinansierade vårdnadsbidraget till 6.000 kronor och att kvotera fram en rätt till heltid för deltidsanställda kvinnor. I Stockholms stad representeras vänsterfalangen av Maria Danielsson, som bland annat vill bussa svenska skolbarn till invandrartäta skolor för att "bryta utanförskapet" och öka den så kallade integrationen.

– Varenda skola borde se ut som samhället gör, förklarade Danielsson nyligen för Dagens Nyheter.

I andra ringhörnan står SDU, med företrädare som Gustav Kasselstrand och William Hahne. De utgör SD:s högerfalang och pratar sällan om bidrag och social ingenjörskonst med det lyriska engagemang som kommit att känneteckna personer som Mattias Karlsson och Maria Danielsson.

– SDU vill också driva partiet mer åt höger, göra det mer urbant, locka fler välutbildade. Nuvarande partiledningen vill bli de nya Socialdemokraterna och riktar in sig på lågutbildade och landsbygden, säger en person med insyn i SDU till Aftonbladet.

En av tidningens källor inom SD menar att kampen om SD Stockholm bara är ett första steg. På sikt stundar en maktstrid inom hela partiet, när SDU nu går på offensiven.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.