Strukturformel för hydroxyklorokin.

Malariamedicin kan göra coronadrabbade mindre sjuka

Publicerad 16 mars 2020 kl 15.57

Vetenskap. Medel som ökar upptaget av zink i cellerna tros kunna begränsa coronavirusets möjligheter att skapa kopior av sig själv och därmed bidra till att de som drabbas blir mindre allvarligt sjuka.

Gilla artikeln på Facebook

I Kina och Sydkorea har läkarna försökt behandla människor drabbade av det nya coronaviruset covid-19 med hjälp av en medicin som tidigare använts mot malaria, klorokin. Mer specifikt har man gjort försök med substanserna ”hydroxyklorokin” (hydroxiklorokinsulfat) som är verksam substans bland annat i läkemedlet ”Plaquenil” som i normalfallet används mot reumatism samt ”klorokinfosfat” som används mot reumatism och malaria.

De nämnda substanserna är kända så kallade ”jonoforer” när det handlar om att få cellerna i kroppen att öka upptaget av metallen zink som i normalfallet förkommer i form av en tvåvärd plusjon som celler har svårt att ta upp. Väl inne i cellen tros zink bidra till att förhindra virusets möjligheter till replikering. Virus är ämnen som tar sig in i kroppens celler och tvingar cellerna att skapa kopior av viruset (replikering) som sedan sprids vidare i kroppen. Med mer zink i cellerna tros man inte få lika mycket i virus i kroppen som immunförsvaret måste bekämpa och därför ett mildare sjukdomsförlopp.

Klorokin är ett gammalt och välkänt läkemedel och bör därför inte ha några okända biverkningar att överraska med. En annan känd zink-jonofor är ämnet Quercetine som möjligen inte är lika effektfullt men som det inte krävs recept från läkare för att kunna köpa.

En annan fritt tillgänglig zink-jonosfor är ämnet "epigallocatechin-gallate" som utvinns bland annat ur grönt te. Det är oklart om någon har gjort försök med det ämnet i samband med infektion av coronavirus.

Notera att det inte tros vara tillgången på zink i kroppen som är den stora begränsningsfaktorn utan cellernas möjlighet att ta upp zink, så att börja sätta i sig stora mängder zink behöver inte nödvändigtvis göra någon nytta, utan kanske snarare är skadligt. Man bör förstås inte lida av zinkbrist.

I lördags beslutade Storbritannien att förbjuda all export av hydroxiklorokin för att kunna säkra den egna befolkningens behov. Storbritannien förbjöd export av klorokinfosfat redan i februari. Det finns idag ett läkemedelsföretag baserat i Stockholm som uppges producera klorokinfosfat, nämligen Recipharm. Det är oklart hur mycket, om något, av företagets produktion av klorokinfosfat som äger rum i Sverige.

Vill man ha en mer utförlig förklaring till hur zink-jonoforer tros kunna hjälpa de som drabbats av covid-19 kan man titta på Youtube-kanalen Medcrams specialsatsning på viruset. I synnerhet avsnitt 34 och avsnitt 35. Det är oklart vilken dos av de nämnda zink-jonoforerna som är mest lämpligt.

Forskare från Peking i Kina skriver dagliga doser av klorokinfosfat är rekommenderat vid covid-19.


Nyheter från förstasidan

Stockholms sjukhus överfulla inom en vecka

Interna dokumenten från Region Stockholm. Läkare ska snabbutbildas via nätet för att vårda döende i deras hem.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Mer från Vetenskap

Vetenskap

Forskare i upprop – kräver att politikerna agerar mot gifterna. Vanliga livsmedelsförpackningar ger ADHD, fetma, diabetes och cancer.0 Plus

Upptäckten: Hundar HAR ett sjätte sinne. "Har tagit 15.000 år innan vi upptäckte detta."0 Plus

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0