Strukturformel för hydroxyklorokin.

Malariamedicin kan göra coronadrabbade mindre sjuka

Publicerad 16 mars 2020 kl 15.57

Vetenskap. Medel som ökar upptaget av zink i cellerna tros kunna begränsa coronavirusets möjligheter att skapa kopior av sig själv och därmed bidra till att de som drabbas blir mindre allvarligt sjuka.

Gilla artikeln på Facebook

I Kina och Sydkorea har läkarna försökt behandla människor drabbade av det nya coronaviruset covid-19 med hjälp av en medicin som tidigare använts mot malaria, klorokin. Mer specifikt har man gjort försök med substanserna ”hydroxyklorokin” (hydroxiklorokinsulfat) som är verksam substans bland annat i läkemedlet ”Plaquenil” som i normalfallet används mot reumatism samt ”klorokinfosfat” som används mot reumatism och malaria.

De nämnda substanserna är kända så kallade ”jonoforer” när det handlar om att få cellerna i kroppen att öka upptaget av metallen zink som i normalfallet förkommer i form av en tvåvärd plusjon som celler har svårt att ta upp. Väl inne i cellen tros zink bidra till att förhindra virusets möjligheter till replikering. Virus är ämnen som tar sig in i kroppens celler och tvingar cellerna att skapa kopior av viruset (replikering) som sedan sprids vidare i kroppen. Med mer zink i cellerna tros man inte få lika mycket i virus i kroppen som immunförsvaret måste bekämpa och därför ett mildare sjukdomsförlopp.

Klorokin är ett gammalt och välkänt läkemedel och bör därför inte ha några okända biverkningar att överraska med. En annan känd zink-jonofor är ämnet Quercetine som möjligen inte är lika effektfullt men som det inte krävs recept från läkare för att kunna köpa.

En annan fritt tillgänglig zink-jonosfor är ämnet "epigallocatechin-gallate" som utvinns bland annat ur grönt te. Det är oklart om någon har gjort försök med det ämnet i samband med infektion av coronavirus.

Notera att det inte tros vara tillgången på zink i kroppen som är den stora begränsningsfaktorn utan cellernas möjlighet att ta upp zink, så att börja sätta i sig stora mängder zink behöver inte nödvändigtvis göra någon nytta, utan kanske snarare är skadligt. Man bör förstås inte lida av zinkbrist.

I lördags beslutade Storbritannien att förbjuda all export av hydroxiklorokin för att kunna säkra den egna befolkningens behov. Storbritannien förbjöd export av klorokinfosfat redan i februari. Det finns idag ett läkemedelsföretag baserat i Stockholm som uppges producera klorokinfosfat, nämligen Recipharm. Det är oklart hur mycket, om något, av företagets produktion av klorokinfosfat som äger rum i Sverige.

Vill man ha en mer utförlig förklaring till hur zink-jonoforer tros kunna hjälpa de som drabbats av covid-19 kan man titta på Youtube-kanalen Medcrams specialsatsning på viruset. I synnerhet avsnitt 34 och avsnitt 35. Det är oklart vilken dos av de nämnda zink-jonoforerna som är mest lämpligt.

Forskare från Peking i Kina skriver dagliga doser av klorokinfosfat är rekommenderat vid covid-19.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas

Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.. Men vissa har för låga halter för att kunna mätas med vanliga rutinmetoder.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde

Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.. Göteborgsforskare tog hjälp av CERN:s partikelaccelerator för att skapa ämnet.0 

Linköpingsforskare har byggt världens första organiska batteri

Lagrar sol- och vindenergi.. Batterierna är superbilliga, helt återvinningsbara och kan komma att användas för elbilar.0 Plus

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0