Asylkaoset

Malmömässan jättelik vänthall för asylsökare

Publicerad 19 november 2015 kl 11.39

Inrikes. Sedan i söndags kväll använder Migrationsverket Malmömässan som vänthall för runt 600 asylsökare från tredje världen. Där får de vänta på bussar som kör till de platser i landet där det finns kapacitet att ta emot dem.

Gilla artikeln på Facebook

Malmömässan fungerar nu som ett jättestort väntrum för människor som vid de nyligen upprättade gräns­kontrollerna uppgett att de vill söka asyl i Sverige. Polisen kör dit dem från Hyllie, Lernacken, Helsingborg och Trelleborg.

Inne i mässhallarna får asylsökarna frukost, lunch och middag. Migrationsverket delar även ut mat nattetid, enligt ett pressmeddelande.

Även om mässan bara ska fungera som ett väntrum övernattar människor där. Det beror på den extremt ansträngda boendesituationen och att Migrationsverket inte transporterar invandrare därifrån utan att se till att det finns kapacitet att ta emot dem.

– Vår förhoppning är att ingen ska sitta och vänta mer än 24 timmar och förhoppningsvis ännu kortare tid naturligtvis, säger Lisa Bergstrand som ingår i Migrationsverkets krisledningsstab i region Syd till P4 Malmöhus.

Avtalet med Malmömässan är till en början på tio dagar och gäller max 1.000 personer. Migrationsverket ser över möjligheten att eventuellt förlänga avtalet och utöka det till att omfatta fler personer.

Under de senaste sju dagarna sökte 9.801 personer asyl i Sverige, enligt myndighetens senaste statistik.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Testkrav för inresa till Sverige tas bort

Nya regler från 21 janauri.. "Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron."0 

Avkriminaliserad cannabis ger inte fler unga brukare

Ny studie från KI.. Cannabisanvändningen minskar oavsett om lagen blir strängare eller mildare.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0