Malmö betalade ut 1,1 miljarder i socialbidrag

Publicerad 11 augusti 2020 kl 10.43

Inrikes. Det utbetalda totalbeloppet i ekonomiskt bistånd i Malmö har ökat de senaste åren. Numera går var femte vuxen på bidrag, visar en ny internrapport från staden.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av juli framkom det att Malmö blivit allt fattigare på grund av invandring. Filmer från vissa delar av Malmö vittnar om en stad nästan helt utan svenskar.

Enligt en ny internrapport har det utbetalda totalbeloppet i ekonomiskt bistånd till stadens invånare ökat, även om antalet hushåll som behöver bidrag minskat.

"Nästan var femte vuxen Malmöbo saknar arbete eller förmågan att arbeta", skriver kommunen på sin hemsida.

19 procent av de vuxna Malmöborna hade år 2019 någon form av bidrag eller ersättning, från staten eller kommunen, som sin inkomst.

Det är högst andel bland Sveriges alla städer, följt av Eskilstuna (18 procent) och Norrköping (17 procent). I Malmö är det färre som har statlig sjukpenning och statlig sjuk- och aktivitetsersättning. Istället är kommunalt ekonomiskt bistånd vanligare än i övriga landet. Malmö har också högst arbetslöshet bland Sveriges städer.

Arbetslösheten bland personer som saknar gymnasieutbildning är särskilt hög i Malmö. I mars 2020 var arbetslösheten 40,5 procent i den gruppen mot 25-29 procent i jämförbara skånska kommuner.

– Det visar hur viktigt det är att klara gymnasiet för att kunna ta jobben som skapas här. Den som har gymnasie- eller universitetsutbildning har ofta en ljus framtid. För den som inte gått gymnasiet är det betydligt svårare. En viktig åtgärd är att få fler unga att välja yrkesprogrammen, som är gediget utformade och som ofta leder till jobb direkt efteråt, säger Sedat Arif (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Politikerna skyller bidragen på att staden har höga hyror.

"En betydande andel av det utbetalda ekonomiska biståndet i Malmö gäller kostnader för boende. År 2019 gällde 634 miljoner kronor (57 procent) av det totalt utbetalda biståndet på 1,1 miljarder kronor boende", skriver Malmö stad.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stor studie: Män – inte kvinnor – diskrimineras vid jobbsökning

Männens ansökningar sorteras bort. Ingen liknande diskriminering av kvinnor inom mansdominerade yrken.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0