Malmö: Var femte lägenhet ska öronmärkas för bidragstagare eller bostadssociala insatser

Publicerad 16 oktober 2020 kl 11.44

Inrikes. Var femte lägenhet som byggs i Malmö ska öronmärkas för personer som går på försörjningsstöd eller gå direkt till bostadssociala insatser. Det är kraven som Malmö stad vill ställa, uppger Hem & Hyra.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Malmö stad som vill bestämma över bostäderna som byggs i staden.

Var femte lägenhet ska öronmärkas för folk med försörjningsstöd eller gå direkt till så kallade bostadssociala insatser.

Dessa krav väntar alla som vill bygga nytt i Malmö.

Bakgrunden är att privata fastighetsägare, enligt politikerna, inte tillräckligt ofta godkänner nya hyresgäster som går på försörjningsstöd.

Det handlar alltså om en tvångsåtgärd från den vänsterstyrda staden. Något liknande har aldrig hänt innan.

Närmare bestämt ska var tionde lägenhet gå till Malmö stad, som blir förstahandshyresgäst och som sedan hyr ut i andra hand till "behövande". Det är den bostadssociala verksamheten.

Var tionde lägenhet ska även placeras i bostadskön Boplats Syd, där socialbidrag ska räcka som inkomst. Lägenheten behöver dock inte ligga i den nybyggda fastigheten utan fastighetsägaren ska kunna erbjuda en lägenhet någon annanstans i staden.

Samtidigt måste hälften av lägenheterna som byggs förmedlas via en "transparent bostadskö".

– Det här var enda lösningen, som vi kunde se det, för att få alla att ta sin del av ansvaret i stället för att några få hyresvärdar får bära hela bördan, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden, till Hem & Hyra.

Enligt Schönström handlar det om att fördela andelen bidragstagare över hela staden. I dag är de koncentrerade i vissa områden.

Men Moderaterna är kritiska, eftersom det innebär att personer som inte jobbar kommer få dyra nybyggda lägenheter betalade med skattepengar. Det är inte rättvist, enligt partiet. Dessutom riskerar hyrestagaren fastna i bidragsberoende, om denne inte har råd att betala en dyr hyra med sin eventuella lön. 


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0