Jonna Sima.

Man döms för hot mot Aftonbladets Jonna Sima

Publicerad 16 november 2021 kl 10.19

Media. En man i 55-årsåldern i Vallentuna har dömts för att ha hotat Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima på Twitter, rapporterar Journalisten.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i oktober 2020 som mannen skrev på Twitter att han hade ”tipsat buset” om Jonna Simas bostadsort. ”Subban får sitt inom kort”, fortsatte han.

Mannen försvarade sig med att inlägget tagits ur sitt sammanhang och att det skrevs i affekt efter att Jonna Sima skrivit positivt om invandring. Hans avsikt var inte att hota med våld, enligt mannen.

Attunda tingsrätt anser dock att det ”ligger betydligt närmare till hands att uppfatta meddelandet som ett hot om brottslig gärning mot Sima eller hennes familj”, skriver Journalisten.

Hotet är enligt domstolen extra allvarligt eftersom det riktades mot Sima som journalist med "samhällsviktiga arbetsuppgifter".

Mannen kommer dock undan med villkorlig dom eftersom han tidigare är ostraffad. Han ska betala 5.000 kronor till Jonna Sima.

– Domen handlar om journalistik och yttrandefrihet, den är prinicipiellt väldigt viktig, säger hon. Det blir skönt att nu kunna lämna det här bakom mig, säger Jonna Sima till Journalisten.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ung SD-kvinna fick sparken av kommunen för naziskämt på fest

Dubbla måttstockar? SD-kandidat krossades av media efter spexfoto på tonårsfest.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0