Terrordåden i Bryssel
"Mannen i hatten".

Sverige tystlåtet om koppling till terrorn i Bryssel och Paris

Publicerad 10 april 2016 kl 11.46
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den så kallade "mannen i hatten" som syns på övervakningsbilder från terrordådet i Bryssel 22 mars har identifierats, skriver AP. Samtidigt har svenska myndigheter inte velat kommentera terrordådens koppling till Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Efter nästan tre veckors intensivt detektivarbete har utredarna kommit fram till att "mannen i hatten" är efterlyste Mohamed Abrini som greps i fredags­eftermiddag i samband med ett flertal polisinsatser mot muslimska extremister i Bryssel. Förutom att teknikerna känner sig säkra på att det är han, har han själv erkänt att det är han som syns på övervakningsbilderna.

Abrini har jagats sedan november förra året för sin inblandning i terrordådet i Paris. Han delgavs under lördagen misstanke om mord genom terrorbrott.

Ytterligare två män, däribland Osama Krayem från Rosengård i Malmö, delgavs under lördagen misstanke om mord genom terrorbrott. Enligt AP har svenska myndigheter än så länge inte kommenterat Sveriges koppling till terrordåden i Paris och Bryssel.

Att Abrini personligen eskorterade de båda självmordsbombarna till flygplatsen är det starkaste beviset hittills på att de båda terrordåden är tätt sammankopplade med varandra.

Abrini var barndomsvän med terrorbröderna Salah och Brahim Abdeslam, som var två av dem som slog till mot Paris den 13 november ifjol. Brahim sprängde sig själv i luften under attacken medan hans bror greps i Bryssel 18 mars, fyra dagar innan terrorn drabbade staden.

I samband med terrortillslaget den 18 mars dödades den "svenske" Mohamed Belkaid vilket gör att Sverige bidragit med minst två terrorister till den terrorcell som utförde de makabra terrordåd som skördade 162 människoliv i Paris och Bryssel.

Brysselterroristen Mohamed var "svensk"


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Slipper utvisning Kvinnliga polisen klarade sig precis – tack vare sin sköld.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ungern: "Invandring är ingen mänsklig rättighet"

Menar termen missbrukas. "Används för att blanda sig i andra länder."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Bomb- och skottsäker familjebil gör säljsuccé bland vanligt folk. Ny marknad: Bepansrade bilar för svenssons.0 Plus

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0