Terrordåden i Bryssel
"Mannen i hatten".

Sverige tystlåtet om koppling till terrorn i Bryssel och Paris

Publicerad 10 april 2016 kl 11.46
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den så kallade "mannen i hatten" som syns på övervakningsbilder från terrordådet i Bryssel 22 mars har identifierats, skriver AP. Samtidigt har svenska myndigheter inte velat kommentera terrordådens koppling till Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Efter nästan tre veckors intensivt detektivarbete har utredarna kommit fram till att "mannen i hatten" är efterlyste Mohamed Abrini som greps i fredags­eftermiddag i samband med ett flertal polisinsatser mot muslimska extremister i Bryssel. Förutom att teknikerna känner sig säkra på att det är han, har han själv erkänt att det är han som syns på övervakningsbilderna.

Abrini har jagats sedan november förra året för sin inblandning i terrordådet i Paris. Han delgavs under lördagen misstanke om mord genom terrorbrott.

Ytterligare två män, däribland Osama Krayem från Rosengård i Malmö, delgavs under lördagen misstanke om mord genom terrorbrott. Enligt AP har svenska myndigheter än så länge inte kommenterat Sveriges koppling till terrordåden i Paris och Bryssel.

Att Abrini personligen eskorterade de båda självmordsbombarna till flygplatsen är det starkaste beviset hittills på att de båda terrordåden är tätt sammankopplade med varandra.

Abrini var barndomsvän med terrorbröderna Salah och Brahim Abdeslam, som var två av dem som slog till mot Paris den 13 november ifjol. Brahim sprängde sig själv i luften under attacken medan hans bror greps i Bryssel 18 mars, fyra dagar innan terrorn drabbade staden.

I samband med terrortillslaget den 18 mars dödades den "svenske" Mohamed Belkaid vilket gör att Sverige bidragit med minst två terrorister till den terrorcell som utförde de makabra terrordåd som skördade 162 människoliv i Paris och Bryssel.

Brysselterroristen Mohamed var "svensk"


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0