Terrordåden i Bryssel

Utredningen växer – myndigheter befarar stort antal terrorister i Europa

Publicerad 11 april 2016 kl 23.59
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Utredningen av den terrorcell som låg bakom terrordåden mot Paris i november förra året och Bryssel förra månaden växer, skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Det rör sig om flera dussintals muslimska extremister som på olika sätt är involverade i terrordåden och nya misstänkta spåras upp och grips hela tiden. Myndigheterna befarar att så mycket som ett 90-tal ingår i den gigantiska terrorgrupp som håller på att nysta upp, en grupp som har starka kopplingar till Sverige.

Uppgiften om det mycket stora antalet terrorister i terrorgruppen kommer från en kvinna som tipsade polisen om den adress som den efterlyste terroristen Abdelhamid Abaaoud befann sig på.

Abaaoud hade tidigare krigat i Syrien för terrorgruppen Islamiska staten. I samband med att han återvände till Europa för att genomföra terrordåden i Paris ska han ha avslöjat att han var en av 90 jihadister som återvände för att sprida terror och död.

Abaaoud dödades av fransk polis 18 november förra året i samband med en polisrazzia mot terrorister i en Parisförort.

Tidigare CIA-medarbetaren Patrick Skinner, som är expert på islamistisk terrorism, säger att den terrorgrupp som de fransk-belgiska utredarna håller på att nysta upp är en "supercell".

– Den är jättestor, säger han.

– Titta på dem i periferin, logistiken, de som är misstänkta. Det handlar om 50 människor. Det är inte en terrorcell, det är en terrorgrupp.

Enligt Skinner består en "normal" terrorcell av mellan sex och tio personer.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Roger Stone: "Trump räddade mitt liv"

67-åringen tror inte han överlevt ett coronasmittat fängelse. Tänker skriva bok om de "extraordinära rättsliga övergrepp" han utsatts för.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0