Fallet Julian Assange
Julian Assange.

Marianne Ny kallar till pressträff med anledning av Assange

Publicerad 17 maj 2017 kl 12.30
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Åklagarmyndigheten kallar till pressträff med anledning av fallet Julian Assange, skriver myndigheten på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Överåklagare Marianne Ny och chefsåklagare Ingrid Isgren håller pressträffen i polishuset i Stockholm på fredag klockan tolv. Samma dag ska åklagarna yttra sig till Stockholms tingsrätt om den begäran som Assanges försvarare lämnat till domstolen om att häktningen mot honom ska hävas. Assange har varit häktad i sin frånvaro sedan november 2010. Vid pressträffen ska de båda åklagarna även uttala sig om hur de tänkt gå vidare med fallet.

Sedan sommaren 2012 bor Julian Assange på Ecuadors ambassad i London då han sökt och beviljats asyl i det landet. Sedan dess befinner sig Assange i praktiken i husarrest då han på grund av häktningsordern inte kan lämna ambassaden. Svea hovrätt har tidigare kritiserat Marianne Ny för att inte göra tillräckligt för att försöka driva förundersökningen framåt.

Även om Assange officiellt anklagas för att ha förgripit sig sexuellt på två svenska feminister misstänker många att processen mot honom är politisk. USA vill gärna få tag på Assange för hans centrala roll i Wikileaks, en visselblåsar­organisation som läckt ut tusentals hemliga amerikanska diplomatrapporter. Assange själv befarar därför att Sverige tänker utlämna honom till USA om han först utlämnas till Sverige för att här åtalas för våldtäkt.

De avslöjanden som Wikileaks gjort har ofta varit pinsamma för och fått långtgående politiska konsekvenser i USA. Under den amerikanska presidentvals­rörelsen förra året läckte Wikileaks ut intern mejlkorrespondens från Demokratiska partiet vilket gjorde att Debbie Wasserman Schultz, ordförande för Demokraternas nationella kommitté, tvingades avgå på grund av de oegentligheter som avslöjades.

Kaos och burop när Demokraternas kongress inleddes idag


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Marine Le Pen utmanas från höger

TV-känd intellektuell går till val på att stoppa "befolkningsbytet". Nu väntas Éric Zemmour tar upp kampen om de franska högerväljarna.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0