Fallet Julian Assange
Julian Assange.

Marianne Ny kallar till pressträff med anledning av Assange

Publicerad 17 maj 2017 kl 12.30
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Åklagarmyndigheten kallar till pressträff med anledning av fallet Julian Assange, skriver myndigheten på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Överåklagare Marianne Ny och chefsåklagare Ingrid Isgren håller pressträffen i polishuset i Stockholm på fredag klockan tolv. Samma dag ska åklagarna yttra sig till Stockholms tingsrätt om den begäran som Assanges försvarare lämnat till domstolen om att häktningen mot honom ska hävas. Assange har varit häktad i sin frånvaro sedan november 2010. Vid pressträffen ska de båda åklagarna även uttala sig om hur de tänkt gå vidare med fallet.

Sedan sommaren 2012 bor Julian Assange på Ecuadors ambassad i London då han sökt och beviljats asyl i det landet. Sedan dess befinner sig Assange i praktiken i husarrest då han på grund av häktningsordern inte kan lämna ambassaden. Svea hovrätt har tidigare kritiserat Marianne Ny för att inte göra tillräckligt för att försöka driva förundersökningen framåt.

Även om Assange officiellt anklagas för att ha förgripit sig sexuellt på två svenska feminister misstänker många att processen mot honom är politisk. USA vill gärna få tag på Assange för hans centrala roll i Wikileaks, en visselblåsar­organisation som läckt ut tusentals hemliga amerikanska diplomatrapporter. Assange själv befarar därför att Sverige tänker utlämna honom till USA om han först utlämnas till Sverige för att här åtalas för våldtäkt.

De avslöjanden som Wikileaks gjort har ofta varit pinsamma för och fått långtgående politiska konsekvenser i USA. Under den amerikanska presidentvals­rörelsen förra året läckte Wikileaks ut intern mejlkorrespondens från Demokratiska partiet vilket gjorde att Debbie Wasserman Schultz, ordförande för Demokraternas nationella kommitté, tvingades avgå på grund av de oegentligheter som avslöjades.

Kaos och burop när Demokraternas kongress inleddes idag


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0