#Metoo

Martin Timell stämmer Expressen för förtal

Publicerad 18 maj 2020 kl 16.36

Inrikes. Den tidigare TV4-profilen Martin Timell stämmer nu Expressen och dess dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson för förtal, uppger Dagens Media.

Gilla artikeln på Facebook

Martin Timell stämmer nu bland andra Expressen för förtal, beroende på Metoo-publiceringarna hösten 2017.

Publiceringen skedde i samband med att flera kvinnor i sociala medier vittnat om kränkningar och sexuella trakasserier från Timell.

Timell nekade till anklagelserna. 2018 åtalades han för en påstådd många år gammal våldtäkt men friades eftersom det stod klart att huvudvittnet, en kompis till målsäganden, hade diktat ihop de avgörande delarna av sin historia. I polisförhör hade vittnet berättat att hon fick reda på den påstådda våldtäkten först i samband med Metoo, men under rättegången hävdade både hon och målsäganden att målsäganden hade berättat om det inträffade direkt efter händelsen.

De medier som hängde ut Timell förklarade aldrig varför han friades, utan nöjde sig med att påstå att han friats i brist på bevis.

Han kommer nu stämma alla de medier som publicerade hans namn. Enligt Dagens Media handlar det om Expressen, Dagens Nyheter, Hänt i veckan och Aftonbladet, som tidigare blivit fällda av Pressens Opinionsnämnd för att ha brutit mot så kallad god publicistisk sed.

"Om Timell, som han påstår, ska stämma även Sofia Olsson Olsén, Olle Zackrisson, Fredric Karén och Peter Wolodarski blir det här ju en rätt omfattande sak", skriver Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson till TT.

Mattsson vill inte ge någon vidare kommentar innan han fått stämningsansökan.

Det var hösten 2017 som Martin Timell polisanmäldes för en påstådd våldtäkt som skulle ha ägt rum för nära tio år sedan. En mycket intensiv medierapportering förvandlade den tidigare folkkäre TV4-profilen till en symbol för kvinnoförtryck och våldtäkter i Sverige. Timell själv har beskrivit medias rapportering som en "häxjakt". Filmklipp från rättegången visade en Timell märkbart påverkad och nedstämd av åtalet.

– Jag har varit jagad dygnet runt i fyra veckor. De jagar mig på gatan. Jag har fått fly det här landet. Och jag har en familj. Hur fan tror du att det är, har han tidigare sagt till SVT Nyheter.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0