Våldet i Kristianstad

Maskerade mobbar sköt raketer mot polisen och satte eld på bilar

Publicerad 29 december 2019 kl 09.00

Inrikes. Polisen i både Helsingborg och Kristianstad blev under natten till söndagen attackerade med raketer från så kallade ungdomsgäng, som i Kristianstad också tände eld på bilar.

Gilla artikeln på Facebook

Strax före midnatt inkom ett larm om att personer sköt raketer mot fordon på Skaragatan i Helsingborg, och att två bilar som en konsekvens av detta börjat brinna.

"På plats möter polispatruller ett 30-tal personer som idkar skadegörelse på byggmaterial från en närliggande byggarbetsplats samt på bilar genom att skjuta raketer på dessa. Materialet från byggarbetsplatsen har även flyttats och placerats hindrande med avsikt att försvåra polisens och räddningstjänstens fordon från att köra in i området", skriver polisen i en händelserapport.

Mobben sköt "fyrverkerier på ett vårdslöst vis som försvårar polisens arbete i området" samt "skingrar sig och försöker ständigt undkomma polisen".

Bränderna släckes av räddningstjänsten. Ett stort antal polispatruller fick sedan arbeta i en timme med att skapa ordning i området. I detta syfte använde sig polisen också av drönare. Två personer som befann sig i området, en 15-årig pojke och en 18-åring, är misstänkta för skadegörelse.

I Kristianstad larmades polisen strax efter klockan 03 till Långebrogatan i Kristianstad med anledning av att inbrottslarmet gått i en kiosk på adressen.

När polispatrullen anlände och steg ur polisbilen blev de "beskjutna med ett flertal raketer".

"Ett 10-tal mörkt klädda personer med maskering springer från platsen", skriver polisen på sin hemsida.

"Polispatrullen tvingas söka skydd i polisbilen för att inte träffas av raketerna", skriver polisen vidare i sin händelserapport.

En anmälan om försök till våld mot tjänsteman har upprättats, men ingen misstänkt har gripits.

I Helsingborg fick polisen även rycka ut en andra gång vid 03-tiden efter att "ungdomar" skjutit raketer inne i trappuppgångar på Närlundavägen, skriver SVT Nyheter Helsingborg. Gärningsmännen hade bland annat flyttat avspärrningar från en byggarbetsplats för att förhindra polisen och räddningstjänsten för att ta sig in i området.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0