Våldet i Kristianstad

Maskerade mobbar sköt raketer mot polisen och satte eld på bilar

Publicerad 29 december 2019 kl 09.00

Inrikes. Polisen i både Helsingborg och Kristianstad blev under natten till söndagen attackerade med raketer från så kallade ungdomsgäng, som i Kristianstad också tände eld på bilar.

Gilla artikeln på Facebook

Strax före midnatt inkom ett larm om att personer sköt raketer mot fordon på Skaragatan i Helsingborg, och att två bilar som en konsekvens av detta börjat brinna.

"På plats möter polispatruller ett 30-tal personer som idkar skadegörelse på byggmaterial från en närliggande byggarbetsplats samt på bilar genom att skjuta raketer på dessa. Materialet från byggarbetsplatsen har även flyttats och placerats hindrande med avsikt att försvåra polisens och räddningstjänstens fordon från att köra in i området", skriver polisen i en händelserapport.

Mobben sköt "fyrverkerier på ett vårdslöst vis som försvårar polisens arbete i området" samt "skingrar sig och försöker ständigt undkomma polisen".

Bränderna släckes av räddningstjänsten. Ett stort antal polispatruller fick sedan arbeta i en timme med att skapa ordning i området. I detta syfte använde sig polisen också av drönare. Två personer som befann sig i området, en 15-årig pojke och en 18-åring, är misstänkta för skadegörelse.

I Kristianstad larmades polisen strax efter klockan 03 till Långebrogatan i Kristianstad med anledning av att inbrottslarmet gått i en kiosk på adressen.

När polispatrullen anlände och steg ur polisbilen blev de "beskjutna med ett flertal raketer".

"Ett 10-tal mörkt klädda personer med maskering springer från platsen", skriver polisen på sin hemsida.

"Polispatrullen tvingas söka skydd i polisbilen för att inte träffas av raketerna", skriver polisen vidare i sin händelserapport.

En anmälan om försök till våld mot tjänsteman har upprättats, men ingen misstänkt har gripits.

I Helsingborg fick polisen även rycka ut en andra gång vid 03-tiden efter att "ungdomar" skjutit raketer inne i trappuppgångar på Närlundavägen, skriver SVT Nyheter Helsingborg. Gärningsmännen hade bland annat flyttat avspärrningar från en byggarbetsplats för att förhindra polisen och räddningstjänsten för att ta sig in i området.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus