Operation Rimfrost
Arkivbild.

Polisens nya metod mot brotten: Flygblad på arabiska

Publicerad 24 januari 2020 kl 18.02

Inrikes. Nästa vecka kommer polisen genomföra "massiva polisinsatser" i Malmö, som Skånska Dagbladet uttrycker det. Det innebär bland annat att många fler poliser kommer synas i staden. Man ska slå till mot kriminella. Dessutom kommer polisen dela ut flygblad på bland annat arabiska.

Gilla artikeln på Facebook

Under hela nästa vecka kommer polisen utöka sina insatser i Malmö. Och det rejält. Under en hel vecka, dygnet runt, kommer man slå till mot kriminella runt om i Malmö. Enligt myndigheten kommer det krylla av poliser i den mångkulturella staden. Betydligt mer än vanligt.

Operation Rimfrost, den ambulerande nationella polisinsatsen mot gängkriminaliteten som inleddes den 12 november, ska "intensifieras".

Därför går man nu ut och förvarnar allmänheten med en folder. Syftet är bland annat att människor inte ska bli oroliga när de ser att staden fylls av poliser. Man vill också ha hjälp av allmänheten att hitta kriminalitet.

"Polisen kommer att dela ut flygblad runt om i Malmö under vecka 4 och 5 med trygghetsskapande information om att det kommer att synas ytterligare fler poliser ute i staden. Flygbladet innehåller även information om hur man som medborgare kan hjälpa polisen att upptäcka, förebygga och utreda brott", skriver polisen på sin hemsida.

– Vi arbetar intensivt i Malmö i bland annat allmänna utrymmen i bostadshus i källare- och vindslokaler där det ibland göms bland annat narkotika. Men vi vet också att det finns andra platser som vi inte har upptäckt. Nu höjer vi det intensiva arbetet ytterligare och vi vädjar om allmänhetens hjälp att komma med tips och iakttagelser. Vi är i behov av att medborgarna tipsar oss, säger Andy Roberts, lokalpolischef Malmö Norr.

Enligt Skånska Dagbladet är informationsfoldern som delas ut i hela staden skriven på fyra språk: svenska, arabiska, serbokroatiska och pashto, varav det sista är ett av Afghanistans officiella språk. Tidningen skriver att nästa veckas insats handlar om "nästa steg" i Operation Rimfrost.

– Allmänheten kommer att märka att det är betydligt fler poliser i områdena. Det här är en operation som fokuserar på ett antal platser i Malmö där vi fått information om att vi har kriminella personer, men också andra uppgifter som tangerar de fyra målen i Rimfrost, säger Stefan Sintéus, kommenderingschef för Operation Rimfrost syd, enligt SkD.

Enligt polisen har Rimfrost fyra mål: att skjutningar och sprängningar ska minska, att antalet personer som ingår i kriminella nätverk ska reduceras genom lagföring och avhopparverksamhet, att beslagta mer vapen och sprängmedel och att tryggheten för allmänheten på så sätt ska stärkas.

Hittills har bland annat 20 vapen, 16,5 kilo narkotika och 2,75 kilo sprängmedel beslagtagits under Operation Rimfrost i Region Syd.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven om corona: Kan bli aktuellt med karantäner och avspärrningar

Statsministern ser viruset som en "samhällsfara" för landet. Utesluter inte "extraordinära smittskyddsåtgärder" för att stoppa vidare spridning.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.